Vila s velkým "V"

Čtvrtek, 11. Září 2014 - 0:00
| Napsal:

Dnes se naším prostřednictvím podíváte na slunnou Mallorcu, do vily, která se rafinovaně halí do mědi a lávového kamene v kontrastu s živou zelení, jež stavbou volně prorůstá. To vše doplněné hrou světla a stínu. Jedním slovem: krása.

STUDIO-MISHIN Architectural Bureau - Sergey Mishin, Katya Larina, Danyar Yusupov, Natalia Nassedkina - soukromá vila v Las Brisas - foto exteriéru © Středisko mědi
Fotoalbum: 
STUDIO-MISHIN Architectural Bureau - Sergey Mishin, Katya Larina, Danyar Yusupov, Natalia Nassedkina - soukromá vila v Las Brisas - foto exteriéru © Středisko mědi
STUDIO-MISHIN Architectural Bureau - Sergey Mishin, Katya Larina, Danyar Yusupov, Natalia Nassedkina - soukromá vila v Las Brisas - foto exteriéru © Středisko mědi
STUDIO-MISHIN Architectural Bureau - Sergey Mishin, Katya Larina, Danyar Yusupov, Natalia Nassedkina - soukromá vila v Las Brisas - foto exteriéru © Středisko mědi
STUDIO-MISHIN Architectural Bureau - Sergey Mishin, Katya Larina, Danyar Yusupov, Natalia Nassedkina - soukromá vila v Las Brisas - foto exteriéru © Středisko mědi
STUDIO-MISHIN Architectural Bureau - Sergey Mishin, Katya Larina, Danyar Yusupov, Natalia Nassedkina - soukromá vila v Las Brisas - foto exteriéru © Středisko mědi
STUDIO-MISHIN Architectural Bureau - Sergey Mishin, Katya Larina, Danyar Yusupov, Natalia Nassedkina - soukromá vila v Las Brisas - foto exteriéru © Středisko mědi
STUDIO-MISHIN Architectural Bureau - Sergey Mishin, Katya Larina, Danyar Yusupov, Natalia Nassedkina - soukromá vila v Las Brisas - foto exteriéru © Středisko mědi
STUDIO-MISHIN Architectural Bureau - Sergey Mishin, Katya Larina, Danyar Yusupov, Natalia Nassedkina - soukromá vila v Las Brisas - foto exteriéru © Středisko mědi
STUDIO-MISHIN Architectural Bureau - Sergey Mishin, Katya Larina, Danyar Yusupov, Natalia Nassedkina - soukromá vila v Las Brisas - foto interiéru © Středisko mědi
STUDIO-MISHIN Architectural Bureau - Sergey Mishin, Katya Larina, Danyar Yusupov, Natalia Nassedkina - soukromá vila v Las Brisas - foto interiéru © Středisko mědi
STUDIO-MISHIN Architectural Bureau - Sergey Mishin, Katya Larina, Danyar Yusupov, Natalia Nassedkina - soukromá vila v Las Brisas - foto interiéru © Středisko mědi
Katalogový list: 
Autor Sergey Mishin, Katya Larina, Danyar Yusupov, Natalia Nassedkina
Ateliér STUDIO-MISHIN
Spolupracovníci Jan Wurm
Světadíl Evropa
Země Španělsko
Město Mallorca
Datum realizace 2013
Poznámka

Měděné schodiště: Jan Wurm

Soukromá vila se nachází v Las Brisas na strmém svahu s výhledem na moře, na západní straně ostrova Mallorca. Místní regulace výstavby neumožnila provést změny na stávajícím železobetonovém skeletu stavby, která po 10 let zabírala pozemek.

Vilový komplex se skládá z labyrintu budov, sestupujících po strmém svahu skalnaté hory. Je to prostor, jehož vnímání se skládá z velkého počtu fragmentů a vizuálních dojmů. Jedním z nejsilnějších dojmů je pohled po vstupu do domu - haly s výškou dvou pater; strmý kaňon, končící panoramatickým oknem, které rámuje výhled na malebný přístav.

Centrální prostora domu je, stejně jako jeho fasáda, obložena šedým sopečným kamenem, který spojuje vnitřní a vnější prostory. Díky struktuře kamene je dům energeticky velmi efektivní, s minimální spotřebou energie pro chlazení a topení.

Pro ochranu před teplem a přímým slunečním zářením dostaly jižní a západní fasády dvojitou "slupku". První, vnitřní vrstvou této slupky jsou transparentní skleněná okna a tónované prosklené stěny; druhou, vnější vrstvou je systém pohyblivých kamenných desek, zevnitř obložených mědí. Tato unikátní technologie pohyblivé fasády umožňuje řídit stupeň odstínění slunce a také dovoluje změnit dům v uzavřený blok kamene a zajistit tak právě neobydlený majetek.

Ústředním prvkem domu je "zelený gabion" - laserem řezaná měď s otvory vyplněnými popínavými rostlinami. Gabion se táhne přes celou šířku domu, od východu na západ, a rozděluje prostory vily na obytnou a servisní zónu. Na severní straně tvoří gabion svislou zelenou fasádu. Na západní a východní straně gabionu jsou intimní soukromé prostory. Perforovaná měď povrchu gabionu se uvnitř domu skládá přes dvojitou výšku haly a spojuje se s hlavním schodištěm stavby. Vzor na svislé zelené fasádě byl navržen tak, aby reagoval na okolí vily, větší otvory jsou umístěny v zónách, během dne více vystavených slunci.

Hlavním centrem haly je výrazné schodiště, postavené z překližky, plátované mědí. Způsob konstrukce byl vyvinut inženýry ARUP, se vzory v měděných panelech řezaných vodním paprskem. Na měď byla použita úprava patinováním, aby ladila s mědí, použitou v exteriéru. Do návrhu bylo na strategických místech začleněno osvětlení optickými vlákny, vytvářející různé světelné efekty.

Projekt používá řadu nově vyvinutých technologií a metod stavby a místní firmy byly ochotné přijmout tyto předložené výzvy.

Dům má 3 podlaží, klesající do svažující se zahrady. Trojúhelníková zahradní terasa je tvořena teakovým dlážděním a trávou, probíhající jako kontinuální povrch z vnějšku do interiéru lázní. Uvnitř lázní je bazén, provedený v černém betonu a vytvářející tak černou prázdnotu, do níž jsou zavedena bodová světla, vytvářející odrazy a stíny.

Další příklady použití mědi najdete na adrese www.copperconcept.org