Vila v Singapuru kombinuje diskrétnost s panoramatickými výhledy

Čtvrtek, 25. Říjen 2018 - 7:48
| Napsal: | Zdroj: Reklamní sdělení

Architekti soukromé rezidence „House X“ v Singapuru si v rámci fasády pohráli s protiklady soukromí a otevřenosti. Zatímco směrem do ulice je dům diskrétně uzavřený, na jihozápadní straně se budova otvírá a poskytuje fascinující výhledy na přírodní panorama i zázemí domu. Aby si obyvatelé domu mohli užít přírodu a podnebí a zároveň v interiérech měli příjemné klima, vytvořily prosklenou fasádu posuvné hliníkové systémy Schüco.

House X Singapur, Red Bean Architects © Khoo Guojie
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Red Bean Architects
Světadíl Asie
Země Singapur
Město Singapur
Datum realizace 2016

Návštěvníci House X, domova čínské rodiny žijící v Singapuru, při vstupu z ulice mají pocit, že vcházejí do až záhadně nedobytné budovy. Strana s hlavním vchodem je obložena světlým pískovcem, perforovaným malými otvory, které do domu pouštějí světlo a splňují i větrací účel. Evidentní diskrétnost a soukromí byly výslovným přáním klienta. Masivní, dřevem obložený hlavní vchod bez kousku prosklení koncepci soukromí a uzavřenosti rovněž přispívá.

Prvním místem při vstupu je čtvercové nádvoří s kapradinami a stromy, které prosvětluje a větrá jádro budovy. Uzavřenost se vytrácí jen co projdete nádvořím, kdy se vám otevře nádherné krajinné panorama, které se táhne nad střechami přilehlých budov a stromů na opačnou stranu rozlehlého údolí.

Pokoje s výhledem jak na starou čínskou krajinomalbu

Jak půdorys, tak i uspořádání stavebních konstrukcí zrcadlí tvar diamantu. Hlavní část budovy, ve které jsou umístěny četné pokoje pro hosty, určuje linii, od níž se odvíjejí všechny ostatní zdánlivě neformálně uspořádané formy a funkční oblasti. Panorama, které architekti přirovnali ke staré čínské krajinomalbě, je rozděleno spravedlivě. Každá jednotlivá místnost a každá zóna na prvních dvou podlažích mají tento nádherný výhled. Obytné prostory a ložnice pro majitele jsou zřetelně zdůrazněny co do velikosti, materiálu a konstrukce jako dvě rezavě červené "krabice", na vnitřní straně opatřené starožitnými teakovými panely a na vnější straně obloženy ocelovými plechy Corten s rezavou patinou. Společné, jídelní a fitness prostory v suterénu budovy, stejně jako zastřešené terasy, jsou namířeny k venkovnímu zázemí s pozoruhodně velkým bazénem ve tvaru diamantu.

Tři různé posuvné systémy Schüco

Všechny obytné a jídelní prostory, stejně jako každý z mnoha pokojů pro hosty, mají výhled na venkovní zázemí a do krajiny. Na přání klientů architekti maximalizovali transparentnost designu fasády pro panoramatické výhledy a zároveň se snažili co nejvíce přizpůsobit klimatu a poloze slunce. Proto zvolili hliníkové posuvné systémy Schüco. Podle ateliéru Red Bean Architects rozhodly úzké profilové šířky rámů u ploch prosklených na výšku místnosti, stejně jako snadnost ovládání a zároveň robustní technologie posuvných systémů Schüco. Převážně byly instalovány posuvné systémy Schüco ASS 43.NI a posuvné systémy se zdvihem Schüco ASS 50.NI. Tam, kde bylo požadováno velké otevření místnosti bez pevných jednotek, byly použity skládací posuvné systémy Schüco ASS 70 FD.

Ochrana proti odpolednímu slunci v Singapuru

Odpolední slunce v Singapuru je zvlášť ostré a úporné. To bylo nutné vzít v úvahu při projektování všech fasád, které směřují na západ a jihozápad. Proto byly všechny posuvné systémy Schüco vybaveny izolačním zasklením proti slunečnímu záření, což výrazně snížilo teplo v interiérech. Konzolové, vertikální sluneční clony z hliníkových lamel a vnitřní zastínění rovněž chrání místnosti před přehříváním, aniž by snižovaly požadovanou transparentnost.

Požadavky architektů splnil široký sortiment Schüco

Důležitou roli při výběru a výrobě prosklených systémů Schüco sehrála firma Mun Soon Industries, partner společnosti Schüco v Singapuru. Konzultace vedené společností Mun Soon s architekty a klienty vedla k výběru systémů a specifikaci skel, která by byla ideální pro konkrétní lokalitu a respektovala by i požadavky z hlediska pohodlí a bezpečnosti. Rozmanitost konstrukcí v rámci systémů Schüco nevyžadovala ani žádná další speciální řešení. Posuvně-zdvižný systém Schüco ASS 50.NI se dokonce i při šířce 10,48 m a výšce 2,79 m (největší v rámci projektu) ukázal jako velmi jednoduchý pro instalaci v rámci technických specifikací stanovených pro tento systém.

Tento článek vznikl za podpory firmy Schüco CZ

Klíčová slova: