Výstavní centrum LuJiaZui v Šanghaji

Pondělí, 12. Leden 2015 - 0:16
| Napsal:

OMA zvítězila v soutěži o realizaci Výstavního centra LuJiaZui v Šanghaji.

Shanghai LuJiaZui Exhibition Centre © OMA
Fotoalbum: 
Shanghai LuJiaZui Exhibition Centre © OMA
Shanghai LuJiaZui Exhibition Centre © OMA
Shanghai LuJiaZui Exhibition Centre © OMA
Shanghai LuJiaZui Exhibition Centre © OMA
Shanghai LuJiaZui Exhibition Centre © OMA
Katalogový list: 
Ateliér OMA
Světadíl Asie
Země Čína
Město Shanghai

Výstavní centrum LuJiaZui se nachází na severní, a v poslední době nejvíce se rozvíjející části Šanghaje, zvané Pudong, v sousedství řeky Chuang-pchu, s jedním z nejvíce fotografovaných nábřeží na světě. Projekt je situován v místě bývalé šanghajské loděnice, jež má za sebou dlouhou historii v oblasti námořního průmyslu. Nové výstaviště je umístěno na rampě, kde se dříve kompletovaly lodě, a poskytuje univerzální prostory pro pořádání akcí pro okolní finanční čtvrti.

OMA pojala výstaviště jako "konstrukci v prostoru", umístěnou nad volným prostranstvím a připojenou k dalším výstavním plochám rampou. Vedle budovy je otevřený prostor, který nabízí možnosti využití pro různé typy akcí, jako jsou filmové projekce, módní přehlídky a koncerty. Projekt využil stávající rampu loděnice jako velké otevřené jeviště pro velké akce, zatímco krytou plochu pod vznášejícím proskleným boxem lze použít pro komornější akce. Mohutnost budovy a její architektonické pojetí rezonuje s industriální náladou, když tajemný objekt opletený kovem vystavuje svou ocelovou kostru jako odraz nedokončených trupů lodí, jež připomínají historii místa.

OMA byla v listopadu 2014 pověřena organizací Lujiazui Central Financial District (Phase II) Development Corporation k tomu, aby projekt navrhla a realizovala. Očekává se, že budova výstavního centra bude otevřena pro veřejnost na konci roku 2015.

Stav projektu: architektonická studie
Klient: LuJiaZui Central Financial District (Phase II) Development Corporation
Místo: Šanghaj, Čína - Lujiazui Pudong
Zadání: výstaviště a prodejní místo 1500 m2

Soutěžní tým

Zodpovědné osoby: David Gianotten, Michael Kokora
Spolupracovník: Paolo Caracini
Autor projektu: Ricky Suen
Tým architektů: Paul Feeney, Vincent McIlduff, Yuye Peng, Tony Yang, a dále Mafalda Brandao, Thomas Brown, Gemawang Swaribathoro, Stella Tong, Mavis Wong, Shu Yang

Další spolupracovníci

Strukturální poradenství: Ramboll
Konzultace fasád: Front Project Text

Klíčová slova: