Whitney Museum od Renza Piana

Pátek, 15. Září 2017 - 0:08
| Napsal:

Slavný italský architekt Renzo Piano, který včera oslavil 80. narozeniny, nenavrhl pouze legendární Centre Pompidou v Paříži. Mezi jeho nejnovější realizace například patří budova slavného Whitney Museum v New Yorku.

Whitney museum, Renzo Piano Building Workshop , Zdorj: © RPBW
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Renzo Piano
Ateliér Renzo Piano Building Workshop
Světadíl Amerika
Země Spojené státy americké
Město New York City
Datum projektu 2007
Datum realizace 2015
Užitná plocha 20 000.00m2
Materiál

Začátky a vznik muzea

Když v roce 1914 známá sochařka Gertruda Vanderbild Whitney otevřela své Whitney Studio v Greenwich Village určitě neměla ani tušení, do jakých rozměrů se jednou rozroste. Z počátku to bylo místo, kde se mohli Američtí umělci setkávat a vystavovat svá díla. Když ale Metropolitní muzeum umění odmítlo sbírku jejích pětiset děl, rozhodla se založit si vlastní muzeum. Jeho počátky tak sahají až do roku 1931. V roce 1954 se prostory muzea přestěhovaly na 54th Street a o dvanáct let později na Madison Avenue do známé budovy od Marcela Breuera. O několik desetiletí později byly prostory malé a kolekce, která se mezitím několikanásobně rozrostla, byla rozdrobena v několika budovách.

To se změnilo až s architektem Renzo Pianem, který pro Whitney Museum navrhl novou budovu vybavenou flexibilními galeriemi. Ty poprvé umožní vystavovat díla, která musela být doposud uschována.

Poloha a návaznost na městský prostor

Ačkoli se původně počítalo pouze s rozšířením stávající budovy, prostorová omezení vedla v roce 2006 k radikálnímu rozhodnutí – výstavbě nové budovy. Volba místa padla na okrsek Meatpacking District s industriálním charakterem, který se navíc nachází nedaleko Greenwich Village, kde to vše začalo.

Na západě budovu lemuje řeka Hudson a na východní straně začíná známá visutá městská třída/park High Line. V přízemí se komplex zvedá ze země a vystupuje z ulice, vysoká okna odrážejí volný vnitřní prostor, který je plně přístupný veřejnosti. Vzniklo uvnitř jakési malé náměstí s muzejní recepcí, otevřenou galerií a restaurací.

Vnitřní dispozice

Na osm podlaží připadá 200 000 metrů čtverečních muzea. Plán budovy je rozdělen na dvě části rozložené kolem centrální páteře se schodišti, výtahy a technickými prostory. Severní část je plná kanceláří a prostorů sloužících k přípravě výstav, plánování workshopů a zajišťujících chod muzea. Na jihu jsou výstavní prostory. Ve druhém a třetím patře lze nalézt také multifunkční sál se 170 místy k sezení. Sedačky jsou ale zcela zatažitelné, takže se prostor může využívat opravdu jakkoliv.

Vnější forma

Pro celkový výraz budovy jsou typické velké objemy, ostré hrany, velkolepá hmotná stěna směrem k řece a nepravidelné stupňování směrem k městu. Exteriér interpretuje rozmanitý charakter Meatpacking District, kde stále ještě žije atmosféra starého New Yorku.

Nová budova přinesla Whitney Museu toužené prostory a Newyorčané získali úžasné místo plné kulturních zážitků, které přesně zapadá do panormatu města viděného z řeky Hudson.