Z továrny na spodní prádlo osobitý loft

Středa, 7. Říjen 2015 - 0:00
| Napsal:

Dílo, které se vymyká současnému pojetí moderní architektury, staví do kontrastu hrubý exteriér evokující ruinu a luxusní prostorný interiér plný světla.

Brandlhuber+ Emde, Schneider, Antivilla - foto © Erica Overmeer
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér brandlhuber+ emde, schneider
Světadíl Evropa
Země Německo
Město Potsdam
Ulice, číslo Rotkehlchenweg
PSČ 14476
Datum projektu 2014
Materiál

Antivilla, jak je stavba trefně nazývána, je kompletně zrenovovanou východoněmeckou továrnou na spodní prádlo „Ernst Lück“ v Krampnitzsee, jihozápadně od Berlína. Autor této originální konverze, Arno Brandlhuber, osobitým způsobem zpracovává vztah mezi stavebními předpisy a normami, energetickou účinností spolu se zažitou představou o bydlení a schopností adaptovat se ve znovu oživeném prostoru s novou funkcí. Arnold Brandlhuber je v Německu obecně postavou známou jako bořič mýtů, který si při své tvorbě určuje svá vlastní pravidla. Jeho projekt Antivilly má již nyní řadu příznivců i odpůrců, rozhodně mu nelez upřít smělost a originalitu.

Stavba probíhala mezi roky 2010 a 2014 podle představy architektonického ateliéru Brandlhuber spolu s inženýringem společnosti Pichler. Cílem bylo vytvoření prostoru pro bydlení a zázemí pro umělecká studia.

Místo toho, aby se stávající objekt zateploval, a také, aby se ušetřily finanční náklady, byla fasáda ošetřena stříkaným betonem. Veškeré nenosné stěny byly zbourány, aby se získal větší prostor, a do obou podlaží bylo nainstalováno jádro se schodištěm, koupelnou, kuchyňským koutem, krbem a saunou na ploše 20 m2. Takový prostor lze jednoduše přepažit na jednotlivé zóny průhlednými závěsy z PVC, a sice podle aktuálních klimatických podmínek. V létě se závěsy omezí pouze na ložnici o rozloze 10 m2, což je skutečně málo, když vezmeme v úvahu, že celý otevřený prostor loftu zabírá plochu 230 m2. V zimě naopak tvoří vytápěný prostor pouze 60 m2 celé podlahové plochy, z čehož vyplývá potřeba posunout lůžko blíž k otevřenému krbu.

Štítová stěna, původně z eternitových desek, byla odstraněna a nahrazena cementovou deskou, která strukturálně umožňuje vytvoření velkých otvorů v jednotlivých stěnách. Tato velká, až pětimetrová okna na severní a jižní fasádě jsou výsledkem společné práce kamarádů, kteří vlastnoručně vytesali obrovské nové otvory, čímž umožnili nádherný výhled na nedaleké jezero.

Interiér je pojat čistě minimalisticky v dokonalé kombinaci betonu skla a světlých doplňků, což maximálně umožňuje světlu pronikajícímu do interiéru velkorysými otvory utvářet specifickou atmosféru.