Zabydleno japonským duchem

Pondělí, 12. Září 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Když někoho zajímá jiná kultura, může se i na relativně malém a vzdáleném místě obklopit její esencí. Majitel bytu v činžovním domě v pražských Letňanech se rozhodl, že všechno v jeho bytě bude podřízeno japonskému směru a architektonické studio Mio architects jeho přání splnilo. Pro byt je charakteristická strohost, zónování a výrazné zastoupení přírodních materiálů.

Mio architects, Byt v japonském stylu – foto © archiv autorky
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Jana Šimánková
Ateliér Mio architects
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 9 - Letňany
PSČ 199 00
Datum projektu 2014
Datum realizace 2015
Užitná plocha 65.00m2

Zadáním investora bylo navrhnout interiér bytu v japonském stylu. Ideální orientace ke světovým stranám, dala základ hlavním úpravám dispozice. Principem návrhu bylo vytvořit čistý prostor s přírodním nádechem. V interiéru je použitý jednotný dekor dřeva jak na zařízení, tak na podlahu, to dává prostoru specifický výraz.

Ložnice jak bylo řečeno, ctí velmi styl současného japonského směru. Je zde využitá vestavba postele, která nám v podstatě vymezuje celý prostoru určený pro spaní. Osvětlení ložnice je zajištěno vestavným pásem podél stěny a nástěnnými světly nad postelí. Koupelna také ctí celkový koncepty bytu a používá přírodních materiálů říční mozaiky. Dále je zde nábytek opět ve shodném dekoru, jako jsou ostatní zařízení bytu. Detail osvětlení LightYears Juicy nad jídelním stolem a větrací otvory v dubových parapetech vyráběných na míru.

Hlavní obytná místnost, která vznikla ubouráním jedné příčky, spojila dohromady prostor kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. Smyslem návrhu však bylo zachovat zónování, které dalo celému prostoru výrazný lineární řád. Kuchyň je rozdělena do dvou částí, a to vestavné vysoké skříně s pracovní linkou a ostrůvku, na kterém je navržen jak dřez, tak varná plocha. Další zónou je jídelní část, která navazuje přímo na kuchyňskou a je vyčleněna v prostoru mezi dvěma vstupy do místnosti.

Obývací část je laděna do velmi jednoduchého až strohého stylu. Sedací souprava je navržena nízká na vzdušném dřevěném roštu. Obývací stěnu tvoří pouze nástěnné police a nízký horizontální skříňový prvek. Osvětlení obývacího pokoje je v podstatě zónováno do čtyř částí, a to hlavní bodové osvětlení, závěsné osvětlení jídelního stolu, vestavné osvětlení kuchyňské linky. Poslední variantou je nasvětlení místnosti přes chodbu a čtvercové otvory ve stěně.

Navržený nábytek je laděn do jednoho odstínu světlého dřeva a je také sladěn s dřevěnou podlahou. Doplňkovými barvami jsou bílá a zemité odstíny hnědé a zelené. Celkový ráz bytu má působit velmi přírodním a teplým dojmem.

Velkou výhodou bytu je i jeho prostorná terasa. Ta se při návrhu také nevyhnula konceptu zónování, a tak je dělena do tří částí. U vstupu a pod zastřešenou částí se nachází sezení. Tento prostor má podlahu z dřevěných prken. Další zónou je relaxační část. Ta je vymezena kačírkem a betonovými dlaždicemi, které určují hlavní pohyb po terase. V relaxační části je navržena venkovní sprcha a velké pohodlné sezení s možností natočení se směrem na slunce. Třetí částí je vyvýšený prostor v rohu terasy, ten je navržena jako zelená zahrada.