Zahradní altán otevírá výhled na panorama Podkrkonoší

Pátek, 3. Listopad 2017 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Nový zahradní altán byl navržen v souvislosti s přepracováním stávající zahrady rodinného domu. Na drobném půdorysu vznikl relaxační prostor s veškerým potřebným zázemím, kde je radost odpočívat či se bavit s přáteli.

Zahradní altán, Rtyně v Podkrkonoší, Marek Wajsar, Jakub Kopecký - foto © Tomáš Kábrt
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Marek Wajsar, Jakub Kopecký
Ateliér Atelier architektury a urbanismu, s.r.o. - kontexty.cz
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Rtyně v Podkrkonoší
Datum realizace 2014
Materiál
Poznámka

Zahradní architekt: Ing. Petra Němcová

Foto: Tomáš Kábrt

Místo v zahradě

Altán byl navržen tak, aby svým obyvatelům umožňoval pohled na panorama Krkonoš, směrem na severozápad se tedy altán otevírá přes zahradu dalekým výhledům. Cílem autorů bylo, aby tato drobná stavba představovala místo v zahradě. To znamená, že architektonicky se potlačuje rozdíl mezi vnějším a vnitřním prostředím. Díky velkoformátovému zasklení se tak stírá rozdíl mezi exteriérem a interiérem a prostor altánu se stává přirozenou součástí zahrady.

Střízlivá kombinace materiálů

Pro konstrukci altánu bylo využito lepené smrkové dřevo, vnitřní příčky, oddělující sociální zařízení, jsou zděné. Dřevo se uplatnilo i na podlaze jak v interiéru, tak v exteriéru, kde pokračuje na terasu. S ohledem na odolnost dřeva vůči povětrnostním vlivům vybrali autoři tropické dřevo, které zaručuje dlouhou životnost i v náročnějších podmínkách. Rovněž ve spojení s mokrým provozem u bazénu je tropická dřevina jasnou volbou. Převládající dřevo ve světlém medovém odstínu doplňuje umělý kámen v barvě břidlicové šedi, jenž se uplatňuje na zídce vyrovnávající terénní nerovnosti okolního terénu a na obložení vnějšího krbu.

Zastřešená část altánu je navržena na půdorysu cca 7,5 x 4,5 m s mírným přesahem střechy nad prostor s venkovním krbem. Světlá výška vnitřního prostoru je 2,5 m. Součástí altánu je sociální zařízení, kuchyňský kout a vnitřní krb. Altán je dimenzován pro 8 osob.

K samotnému altánu přiléhá slunná terasa, která je ze západu vymezena hranou koupacího jezírka a z jihu a z východu opěrnou zídkou s dřevěnými sloupy, které korespondují s konstrukcí altánu. Zastřešená část je uzavíratelná / otevíratelná velkoformátovými posuvnými celoskleněnými dveřmi směrem do zahrady, k jezírku a na terasu. V letních měsících se díky posuvným okenním výplním s bezrámovým zasklením dá elegantně propojit vnější a vnitřní prostor a ještě lépe využít k příjemnému odpočinku. Nutností je stínění žaluziemi ze západní strany, které ve slunných dnech zajišťuje v interiéru potřebný komfort. Naopak při uzavření okenních výplní se dá altán pro posezení příjemně využít do pozdního podzimu.

3D model pro názorné zobrazení návrhu

I drobná architektura si žádá kvalitní projekt včetně 3D zobrazení, které dokáže především klientovi perfektně nastínit budoucí podobu stavby. V tomto případě autoři vytvořili 3D model v prostředí programu Allplan.