Ze dvou jeden

Středa, 30. Červenec 2014 - 0:00
| Napsal:

Spojením dvou bytů v jeden vznikl velkorysý prostor. Důmyslné řešení interiéru umožňuje propojení jednotlivých částí bytu, současně však lze jednoduchým způsobem vytvořit požadované soukromí. Nechte se pozvat na návštěvu do bytu z dílny KA ARCHITEKTI.

KA ARCHITEKTI - Kamila Amblerová - rekonstrukce bytu na Žižkově - foto © Andrea Thiel Lhotáková
Fotoalbum: 
KA ARCHITEKTI - Kamila Amblerová - rekonstrukce bytu na Žižkově - foto © Andrea Thiel Lhotáková
KA ARCHITEKTI - Kamila Amblerová - rekonstrukce bytu na Žižkově - foto © Andrea Thiel Lhotáková
KA ARCHITEKTI - Kamila Amblerová - rekonstrukce bytu na Žižkově - foto © Andrea Thiel Lhotáková
KA ARCHITEKTI - Kamila Amblerová - rekonstrukce bytu na Žižkově - foto © Andrea Thiel Lhotáková
KA ARCHITEKTI - Kamila Amblerová - rekonstrukce bytu na Žižkově - foto © Andrea Thiel Lhotáková
KA ARCHITEKTI - Kamila Amblerová - rekonstrukce bytu na Žižkově - foto © Andrea Thiel Lhotáková
KA ARCHITEKTI - Kamila Amblerová - rekonstrukce bytu na Žižkově - foto © Andrea Thiel Lhotáková
KA ARCHITEKTI - Kamila Amblerová - rekonstrukce bytu na Žižkově - foto © Andrea Thiel Lhotáková
KA ARCHITEKTI - Kamila Amblerová - rekonstrukce bytu na Žižkově - foto © Andrea Thiel Lhotáková
KA ARCHITEKTI - Kamila Amblerová - rekonstrukce bytu na Žižkově - foto © Andrea Thiel Lhotáková
KA ARCHITEKTI - Kamila Amblerová - rekonstrukce bytu na Žižkově - foto © Andrea Thiel Lhotáková
KA ARCHITEKTI - Kamila Amblerová - rekonstrukce bytu na Žižkově - půdorys původního stavu
KA ARCHITEKTI - Kamila Amblerová - rekonstrukce bytu na Žižkově - navrhovaný půdorys
Katalogový list: 
Autor Kamila Amblerová
Ateliér KA architekti, s.r.o.
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha
Datum projektu 2008
Datum realizace 2009
Užitná plocha 134.00m2

Architektonické řešení Základní koncepcí rekonstrukce bylo zlepšení kvality bydlení v rámci jednoho patra bytového domu na Žižkově. Díky propojení dvou bytů vzniknul jeden komfortní, prostorný byt s dispozicí 4+kk. Cílem bylo vytvořit vzájemně propojené prostory jednotlivých pokojů, bez zbytečných složitých nevyužitých chodeb. Díky systému posuvných dveří na celou výšku místnosti lze jednotlivé části bytu vzájemně propojit nebo naopak vytvořit své vlastní soukromí. Byl kladen důraz na množství úložných prostor, které jsou navrženy v celém bytě a dávají smysl chodbám v bytě.

Dispoziční řešení

Z důvodu potřeby centrálního vstupu do nově vzniklé bytové jednotky byly stávající dvoje vstupní dveře odstraněny a nahrazeny jedněmi novými, které jsou umístěny na střed podesty. Dveře jsou kopií původních dveří s tím rozdílem, že jsou jednokřídlé a mají užší šířku. Vstupuje se do předsíně, na kterou doleva i doprava navazují krátké chodby, kde jsou po obou stranách umístěny botníky s věšáky. Na levé straně od vstupu se přichází do pokoje pro hosty se samostatnou koupelnou a do technické místnosti, kde je umístěna pračka, sušička a kotel. Na pravé straně se vstupuje do ložnice rodičů, která je vybavená samostatnou prostornou prosklenou šatnou, a také do dětského pokoje. Mezi místnostmi je hlavní koupelna a naproti ní je vestavěná šatní skříň. Všechny prostory jsou odděleny posuvnými dveřmi na celou výšku místnosti, kterými lze jednoduše oddělit nebo propojit místnosti. Centrálně na osu vstupních dveří je vstup do hlavní obývací místnosti, oddělen skleněnými dveřmi od předsíně. Na úzkou vstupní část vybavenou skříní navazuje napravo prostor otevřené kuchyně a pak velkorysý obývací pokoj s jídelní části a pracovním místem. Kuchyňská linka byla navržena rohová, dřevěná s povrchovou úpravou bílého vysokého lesku. Na vysoký segment s lednici a s troubami navazuje skříňová část se skleněnou obkladovou deskou s jemným zabarvením. Kuchyně je propojena přes pracovní desku průhledem do obývací části. V hlavním prostoru jsou kratší protější stěny vybaveny nábytkovou sestavou v kombinaci otevřených a uzavíratelných polic a skříněk s televizi a pracovním místem. Vše provedeno ve vysokém lesku v bílé barvě, stejně jako kuchyně.

Konstrukční a materiálové řešení

Vlivem dispozičních úprav došlo k zásahům do nosných konstrukcí a to zejména z důvodu uvolnění dispozice v centrální části původních bytů, kdy se vybouralo zdivo komor za původním vstupem do obou bytů. Jelikož byla v tomto místě nutná podpůrná konstrukce pro zamyšlenou nástavbu domu, byly kolem nově zamýšlených vstupních dveří navrženy 2 žb sloupy profilu 500x375mm. V prostoru podélné střední nosné stěny bylo navrženo částečné odbourání komínových těles z důvodu většího prostorového propojení mezi navrhovanou kuchyní a obývacím prostorem a to v takovém profilu, který byl zamýšlen i ve vyšších patrech nástavby. Přes tuto střední zeď byl proveden nový žb roznášecí práh, který v místě komínů obsahuje svislé prostupy komínových průduchů.

Při úpravě dispozic byly dále vybourány části nenosných příček, bylo zazděno několik dveřních otvorů plnými cihlami a světlíkových oken ve stávajících koupelnách plnými cihlami. Nové příčky jsou sádrokartonové, dvojitě opláštěné a v koupelnách je použit sádrokarton do vlhkých prostorů. Sádrokartonové podhledy jsou ve všech místnostech a je v nich veden přívod plynu ke kotli a ležaté svody instalací bytu ve vyšším podlaží.

Podlaha byla ve všech místnostech nahrazena novou. V obytných místnostech je jako nášlapná vrstva položena dřevěná lamelová třívrstvá podlaha– kouřový dub. V zádveří je do dřevěné podlahy zafrézován kartáčovaný nerezový plech. V koupelnách je na obklad použita kruhová mozaika, na podlahu velkoformátová dlažba. Všechny dveře v bytě jsou řešeny jako posuvné do sádrokartonových křídel s výškou vyšší než úroveň podhledů bez nadpraží. V prostoru mezi chodbou a obytnou kuchyní jsou celoskleněné dveře, kdy je sklo předsazeno pře příčku. Stejný skleněný systém je použit pro šatnu v hlavní ložnici.

Vnitřní vybavení

V obývacím pokoji je na míru navržený nábytek doplněn sedačkou, jídelními židlemi, jídelním rozkládacím stolem, pracovní židlí a kobercem. Za nábytkovou soustavou je na zdech tapeta s látkovým efektem protkávaná zlatou nití, která navazuje na materiál stínicích prvků. Kruhová světla vestavěna do podhledu jsou doplněna tyčovými lampami s technickým charakterem. Od kuchyně celým bytem prostupuje osvětlení ve tvaru malých válců, které jsou umístěny svisle na strop nebo ve vodorovném směru na zeď. Do předsíně byly na míru navržené dva botníky s věšákem v kombinaci dřeva a kartáčovaného nerezu. Niky, které vznikly centrálním osazením dveří jsou využity jako poličky. Překryty látkovou roletou v bílé barvě splývají se zdí. Všechny dřevěné posuvné dveře, včetně těch nábytkových jsou dýze Zebrano, stejně jako nábytkové části v koupelnách, které jsou doplněné organickými tvary osvětlení.

V ložnici rodičů je kromě postele, nočních stolků a skříňky nad posteli také úzká knihovna s otvíravým čelem z mléčného skla. Prosklená stěna šatny umožňuje zajímavou průhlednost a průsvitnost směrem do ložnice. Dětský pokoj vybavený vestavnou skříni je doplněn postelí, sedačkou, pracovním místem a horizontální soustavou skříněk, nad kterou jsou vodorovně umístěny válce osvětlení.

Technické vybavení

Komínové těleso plynového kotle je vyvedeno nad střešní rovinu jedním z přilehlých komínových průduchů. Pro odvětrání digestoře v kuchyni nad sporákem v kuchyni je využit jeden z komínových průduchů v přilehlé komínové zdi. Veškeré obytné místnosti jsou větrány přirozeně okenními otvory v obvodových stěnách. Koupelny jsou odvětrány nuceně vedením v podhledu do světlíku vyvedeného nad střechu.

Otopná tělesa v jednotlivých místnostech jsou článková, v přírodní hliníkové barvě s ochranným bezbarvým nátěrem. Koupelny jsou vytápěny kombinací žebříkových těles s elektrickou topnou rohoží pod dlažbou.