Zeimuls - kreativní centrum s legendou

Pondělí, 23. Únor 2015 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Díky svým rozeklaným zeleným střechám z dálky působí jako vesnička pro trpaslíky. Dva kvádry, které z této zelené základny doslova trčí, mají evokovat krativitu v podobě zapíchnutých tužek. Prostor, který podněcuje fantazii dětí, současně vytváří novou dominantu města i ctí historické kořeny. Stavba kreativního centra pro děti a mládež v litevském Rezekne byla nominována na cenu Mies van der Rohe Award 2015.

SAALS, Rasa Kalnina, Maris Krumins - Zeimuls, Centre of Creative Services of Eastern Latvia - foto © Jevgenij Nikitin, Janis Mickevics, Ingus Bajars
Fotoalbum: 
SAALS, Rasa Kalnina, Maris Krumins - Zeimuls, Centre of Creative Services of Eastern Latvia - foto © Jevgenij Nikitin, Janis Mickevics, Ingus Bajars
SAALS, Rasa Kalnina, Maris Krumins - Zeimuls, Centre of Creative Services of Eastern Latvia - foto © Jevgenij Nikitin, Janis Mickevics, Ingus Bajars
SAALS, Rasa Kalnina, Maris Krumins - Zeimuls, Centre of Creative Services of Eastern Latvia - foto © Jevgenij Nikitin, Janis Mickevics, Ingus Bajars
SAALS, Rasa Kalnina, Maris Krumins - Zeimuls, Centre of Creative Services of Eastern Latvia - foto © Jevgenij Nikitin, Janis Mickevics, Ingus Bajars
SAALS, Rasa Kalnina, Maris Krumins - Zeimuls, Centre of Creative Services of Eastern Latvia - foto © Jevgenij Nikitin, Janis Mickevics, Ingus Bajars
SAALS, Rasa Kalnina, Maris Krumins - Zeimuls, Centre of Creative Services of Eastern Latvia - foto © Jevgenij Nikitin, Janis Mickevics, Ingus Bajars
SAALS, Rasa Kalnina, Maris Krumins - Zeimuls, Centre of Creative Services of Eastern Latvia - foto © Jevgenij Nikitin, Janis Mickevics, Ingus Bajars
SAALS, Rasa Kalnina, Maris Krumins - Zeimuls, Centre of Creative Services of Eastern Latvia - foto © Jevgenij Nikitin, Janis Mickevics, Ingus Bajars
SAALS, Rasa Kalnina, Maris Krumins - Zeimuls, Centre of Creative Services of Eastern Latvia - foto © Jevgenij Nikitin, Janis Mickevics, Ingus Bajars
SAALS, Rasa Kalnina, Maris Krumins - Zeimuls, Centre of Creative Services of Eastern Latvia - foto © Jevgenij Nikitin, Janis Mickevics, Ingus Bajars
SAALS, Rasa Kalnina, Maris Krumins - Zeimuls, Centre of Creative Services of Eastern Latvia - foto © Jevgenij Nikitin, Janis Mickevics, Ingus Bajars
SAALS, Rasa Kalnina, Maris Krumins - Zeimuls, Centre of Creative Services of Eastern Latvia - foto © Jevgenij Nikitin, Janis Mickevics, Ingus Bajars
SAALS, Rasa Kalnina, Maris Krumins - Zeimuls, Centre of Creative Services of Eastern Latvia - foto © Jevgenij Nikitin, Janis Mickevics, Ingus Bajars
SAALS, Rasa Kalnina, Maris Krumins - Zeimuls, Centre of Creative Services of Eastern Latvia - foto © Jevgenij Nikitin, Janis Mickevics, Ingus Bajars
SAALS, Rasa Kalnina, Maris Krumins - Zeimuls, Centre of Creative Services of Eastern Latvia - foto © Jevgenij Nikitin, Janis Mickevics, Ingus Bajars
SAALS, Rasa Kalnina, Maris Krumins - Zeimuls, Centre of Creative Services of Eastern Latvia - půdorys
SAALS, Rasa Kalnina, Maris Krumins - Zeimuls, Centre of Creative Services of Eastern Latvia - půdorys
SAALS, Rasa Kalnina, Maris Krumins - Zeimuls, Centre of Creative Services of Eastern Latvia - řez
SAALS, Rasa Kalnina, Maris Krumins - Zeimuls, Centre of Creative Services of Eastern Latvia - řez
SAALS, Rasa Kalnina, Maris Krumins - Zeimuls, Centre of Creative Services of Eastern Latvia - vizualizace
Katalogový list: 
Autor Rasa Kalnina, Maris Krumins
Ateliér SAALS
Světadíl Evropa
Země Litva
Město Rezekne
Ulice, číslo Krasta street 31
Datum realizace 2014
Zastavěná plocha 4 400.00m2
Plocha pozemku 12 080.00m2

„Vypráví se pověst o králově dceři, princezně Roze, která stále ještě žije kdesi pod zemí uvnitř pahorků, na nichž stojí hrad Rezekne, a čeká, až ji někdo vyvede zpátky na svět. Mezitím se však objevil čaroděj a zem zde nakypřil, a každé malé dítě v Rezekne mělo najednou dost místa, aby z něj mohl vyrůst vysoký, moudrý a výjimečný člověk. A ten kouzelník zapíchl do země takové zvláštní tužky. Dospívající tvůrci se sem nahoru vypravili, aby se předvedli a ukázali velkolepé výsledky své práce. A rozhodně byl důvod k obdivu, a to až v Rize.“

Nápad vybudovat zde onu stavbu vznikl na základě architektonické soutěže, která byla vypsána na pozemek sousedící s pahorky, na nichž stojí zřícenina starobylého hradu Rezekne. Město si dalo za cíl vytvořit inovativní, kreativní centrum pro děti a mládež v Rezekne, které by podněcovalo mladé absolventy škol, aby se do svého rodného města vraceli a pracovali zde po ukončení studia, a současně dát vzniknout novému jedinečnému vůdčímu motivu pro rozvoj města a navodit novou časovou impresi.

Komplex vychází z místní dominanty – pahorků s hradem Rezekne, a je zakomponován do členitého terénu s výhledem na hrad a kostel.

‚Tužky‘ zapíchané do zelené plochy slouží jako popředí stávajících budov z období, kdy bylo ještě místo na území bývalého Sovětského svazu.

„Rozervaná krajina na okraji centra městečka, odkud je krásně vidět starodávný systém pahorků spolu se středověkými, státem zachovanými ruinami hradu, je hlavní turistickou atrakcí městečka. Samotný stavební pozemek vnukl tvůrcům nápad, že by budova měla být zapuštěná hlouběji do terénu a že by se pátá fasáda – zelená střecha pojatá geometricky jako trojúhelníky – měla stát hlavním charakteristickým rysem budovy. Budova je konstrukcí z pohledového, monolitického betonu, jenž se uplatňuje z exteriéru. Přestože je většina místností obdélníková – dramatické stropní konstrukce tvořené pohledovým betonem a různorodé geometrické tvary oken se podílejí na neuvěřitelné a jedinečné diverzitě prostoru. Tvar střechy nejen vyvolává pocit bezpečí a ochrany dětí, nýbrž též dovoluje bohatě zásobit prostor světelnými paprsky, a sice nejrůznějším způsobem, díky variabilitě okenních či dveřních otvorů do všech místností, hal a chodeb. Z vnějšku naopak celá stavba tajemně svítí do tmy.

Útulné atrium v přízemí osvětluje místnosti určené k nejrůznějším činnostem, které jsou umístěné již v nadzemní části budovy. Úprava krajiny kolem budovy, vyvedená jak v betonu, tak jako zelené plochy, pokračuje ve stejném geometrickém rámci, jaký je využitý při konstrukci střechy, a navozuje překvapivý skulpturální vjem a umělecký dotyk štětce v každém detailu. Nová konstrukce se díky fantazii místních stala nedílnou součástí stávající dramatické krajiny a dokonce i součástí místních pověstí a pohádek. Je příkladem současného moderního designu, který jako by vyrostl na fyzických a emocionálních základech, z místního ducha a tradiční architektury, za vzniku nového, vřelého a přátelského prostředí pro děti. A i navzdory tomu, že celý komplex zabírá plochu o 6000 m2, působí budova příjemným až domáckým dojmem a je dokonce srovnatelná s menšími historickými budovami ve středu tohoto města.“ (Text: Anita Anteniške)