B4c.6.2 Olomouc

Pátek, 8. Leden 2010 - 1:10
| Napsal:
Představujeme návrh interiéru bytu, který soutěžil o cenu Architect Award 2009 v kategorii realizace. Autory jsou Hana Petříková a Martin Kropáč.

Byt 78m2 je součástí nové zástavby v Olomouci nedaleko centra města. Původní řešení nevyhovovalo potřebám budoucích uživatelů a rozhodnutí pro jeho změnu ještě v době přípravy projektové dokumentace umožnilo výraznější alternativu k nabízenému fragmentovanému plánu.

Z původního projektu byly zachovány obvodové stěny, vstup, okenní otvory a nosný ŽB sloup v centru dispozice. Místo tří malých ložnic projekt nabízí otevřený prostor pro dva mladé lidi s možností jeho některé části (od)dělit.

Na volném půdorysu jsou navrženy dva boxy ukrývající koupelnu, šatnu, WC a kuchyňský kout s jídelním stolem. Jejich vzájemný vztah je volen tak, aby přirozeně vymezily veřejnou a soukromou část bytu. Posuvná stěna a dveře ukryté v kapsách ve stěně navíc umožňují další dělení, resp. úplné uzavření ložnice a pracovny. Výsledkem je obytný prostor bez patrných separací, avšak přizpůsobivý aktuálním požadavkům jeho uživatelů.

Snížená výška boxů vytváří horizontální spáru pod stropem. Myšlenka dvou elementů volně umístěných v prostoru je podtrhována LED osvětlením instalovaným při horní hraně boxů. Bílé světlo blízké světlu z exteriéru, jehož intenzita je regulovatelná, vytváří v bytě mnoho různých světelných možností. Byt se mění v závislosti na denní době i zvolené intenzitě osvětlení. Prostorný interier volně přechází v otevřenou terasu s výhledem na nevšední panorama od olomouckých věží až po vrcholky Jeseníků.

       

B4c.6.2 Olomouc
Hana Petříková, Martin Kropáč 
kategorie REALIZACE 

Barevný svět architektury.

Klíčová slova: