Dánští 3XN začnou s realizací centrály firmy Schüco

Úterý, 6. Únor 2018 - 0:47
| Napsal: | Zdroj: Reklamní sdělení

Společnost Schüco vypsala na projekt své nové centrály mezinárodní architektonickou soutěž. Vítězný návrh od renomovaného dánského studia 3XN Architects představuje kancelářský prostor jako otevřené komunikativní prostředí. Novou budovu s dosavadním ústředím propojí pětipatrové prosklené přemostění.

Návrh nové centrály firmy Schüco, 3XN © 3XN
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér 3XN
Stavebník Schüco International KG
Světadíl Evropa
Země Německo
Město Bielefeld
Datum projektu 2017
Užitná plocha 7 200.00m2

Po dobu více než 60 let se administrativní komplex v německém Bielefeldu postupně rozšiřoval, až vznikl rozlehlý kancelářský kampus. Nyní čeká severozápadní část nový přírůstek o rozloze 7200 metrů čtverečních. Se stavbou se má začít v prvním čtvrtletí letošního roku.

Mezinárodní architektonickou soutěž vyhrál návrh 3XN Architects s elegantní fasádou a důrazem na detaily v exteriéru i interiéru. Dynamicky vrstvená podlaží formují uvnitř atria vlnící se nepravidelnou strukturu. Přízemí bude volně otevřené s recepcí a flexibilními konferenčními místnostmi pro semináře a schůzky.

Schüco

Dalším důležitým elementem je široké schodiště do prvního patra navržené tak, aby sloužilo jako ústřední místo setkávání. Tímto prvkem chtějí architekti podpořit socializaci a vzájemnou komunikaci zaměstnanců. „Věříme, že architektura má velký vliv na naše chování. Proto věnujeme zvláštní pozornost holistickému řešení místností a příjemnému prostředí, kde se lidé budou cítit jako součást jednoho celku,“ vysvětluje základní myšlenku projektu Jan Ammundsen, architektu z 3XN.

Schüco

Novostavbu záměrně neprotínají žádné koridory a celý prostor je řešen jako otevřený pracovní komplex. Zaměstnanci se mohou pohybovat v jednolité smyčce kolem atria, kde nenarazí na žádný omezující slepý konec. Úzké propojení jednotlivých oddělení má sloužit k aktivní výměně informací. Místnosti v blízkosti venkovní fasády potom budou zařízeny pro účely práce s nutností vysoké koncentrace.

Schüco

Architekti mysleli i na udržitelnost. Celá budova ponese označení „nízkoenergetická“. Hlavní zdroj tepla zprostředkuje dálkové topení, posílené o geotermální tepelné čerpadlo. Ventilační systém doplní také přirozená ventilace v podobě plně otevíratelných oken. Jako ukázkový příklad využití Schüco technologií bude mít stavba LEED, BREEAM a DGNB certifikace.

Schüco

Tento článek vznikl za podpory firmy Schüco CZ

Barevný svět architektury.

Klíčová slova: