Dům UFO | Projekt domu pro seniory v Praze v Tróji

Čtvrtek, 10. Červen 2010 - 2:00
| Napsal:
Zadáním ateliéru bylo navrhnout dům s pečovatelskou službou pro seniory na konkrétním pozemku v Praze v Tróji. Na pozemku se již nacházela budova Sokolovny, se kterou bylo nutné při návrhu počítat. Zpracována měla být nejen budova, ale i okolní parter.

idea

V návrhu samotné budovy se odrazila myšlenka komunikace architektury s přírodou - nestandardní přátelsky okrouhlé tvary domu do okolního parku a vůbec poměrně zeleného prostředí Tróje zapadají výrazně šťastněji než by se to povedlo klasicky hranaté budově obdobné velikosti. Snazšímu začlenění budovy do svého kopcovitého kontextu napomáhá i vertikální členitost s ustupujícími zelenými terasami, které mimo jiné tvoří příjemná klidná místa pro odpočinek nájemníků (v případě zájmu by bylo i možné uzpůsobit minizahrádky na terasách tak, aby na nich zájemci z řad obyvatel domu mohli sami pěstovat okrasné květiny či keře). Finální tečkou na přírodním dojmu budovy je pak výsadba čtyř vzrostlých stromů ve vnitřním atriu (tyto stromy se nalézají na současném pozemku, počítá se s jejich přesazením).

Hlavní myšlenka stojící za designem je taková, že stáří by rozhodně nemělo být časem pouhého pasivního dožití – budova se tak snaží svou koncepcí co nejvíce povzbuzovat svoje obyvatele k aktivnímu životu, například svojí soustavou teras a pochozích pavlačí pro ty, kterým se z jakýchkoliv důvodů nechce do venkovního parku. Mezi další možnosti patří posedět si u umělého jezírka, jít si zasportovat, ať už na dvě hřiště nebo do blízké budovy Sokola, či si vyrazit na procházku do přilehlého parku. A pokud by snad nájemníci neměli chuť na přírodu či sport, dům jim nabízí i relaxační centrum (včetně minibazénu, ve kterém se pořádá pravidelně vodní cvičení), kavárnu, kadeřnictví či pedikúru. Každý ať si zvolí sám podle své momentální chuti a nálady.

Samotný park je pak koncipován jako park otevřený široký veřejnosti, především pak rodinám s dětmi – pro ně je v areálu velké dětské hřiště a přilehlá louka u jezírka pro slunné letní dny. Snaha přivést do areálu rodiny s dětmi má své odůvodnění – je praxí ověřeným faktem, že blízkost dětí a mladých lidí obecně působí blahodárně na atmosféru takovýchto domů pro seniory a neguje tak dojem vyloučenosti ze společnosti.

Dům se snaží nabízet nájemníkům co nejvíce možností vyžití i v rámci jeho areálu - mají na výběr z již výše zmíněného posezení na terasách, v atriu pod korunami vzrostlých stromů, ve společných kuchyňkách, kde si mohou klienti uvařit kávu (přitom se stále kochat pohledem na zeleň) či v místnosti s kulečníkem a klavírem pro ty umělečtěji zaměřené. Dům se snaží nájemce nenápadně pobízet k procházkám po areálu, neboť na každém patře se dá najít několik milých zákoutí, která takovéto vycházky ráda odmění. Nakonec i vnitřní chodby jsou otevřené, zcela prosklené a nabízejí uklidňující pohled do vzdušného atria a na stromy. Nesmíme také zapomenout na fakt, že v případě špatného počasí mají klienti nutné služby na dosah bez nutnosti opustit budovu - do jídelny, zdravotnických zařízení či minibazénu mají vlastní krytý přístup.

Co se bytů samotných týče, i zde je důsledně uplatněna možnost volby - nájemci si mohou vybrat z pokojů o různých výměrách, s balkónem či bez, s výhledem do parku či naopak spíše na Prahu. Všechny byty jsou navrženy jako bezbariérové (jako ostatně celý dům).

dispozice

Dům má 4 NP (+ podzemní garáže). Přízemní podlaží je komerční a z větší části přístupné veřejnosti – nachází se v něm kavárna, jídelna, kadeřnictví, manikúra/pedikúra, lékárna, ordinace, trafika a minibazén. Toto nejen dělá z budovy platnou součást místní společnosti, ale navíc tento návrh poskytuje nadstandardní komfort pro samotné obyvatele pečovatelského domu. Vrchní patra budovy jsou pak čistě pečovatelský dům samotný a nabízí 35 jednolůžkových (o výměrách od 25 do 39 m2) a 6 dvoulůžkových bytů (44 – 55 m2). Součástí je i pokoj pro ošetřovatelky, komory (každý pokoj má svou) a společenské pokoje a kuchyňky propojené s terasami pro přijímání návštěv či pouze pro posezení.

Co se orientace k světovým stranám týče, budova byla od začátku navrhována tak, aby co nejvíce pokojům nabízela co nejexkluzivnější výhled směrem na jih (a tedy na Prahu) – jižní část je pochopitelně také nejpříjemnější strana z hlediska oslunění.

konstrukce

Nosné ocelové sloupy nesoucí prstencové ocelové průvlaky. Mezipodesta schodiště v kavárně je samonosná (stojí na sloupkách na základové desce).

materiály

Návrh si vystačil pouze s hladce omítnutými bílými plochami a sklem. Sklo se nicméně objevuje v několika podobách a barvách. Stěny bytů jsou celé prosklené – aby využily působivý výhled a vpustily dovnitř co nejvíce slunce – nicméně z čirého skla je pouze horní část (od výšky 900 mm), spodní je pak z barevného průsvitného skla. Průsvitné a také zrcadlové (jednosměrné) sklo je použité i v komerční části v místech, kde je zvýšený požadavek na soukromí (ordinace, rehabilitace apod.)

       

       

Jiří Kugl, 4. ročník bakalářského studia
odborné vedení: Ing. arch. Ludmila Čajková, Ing. arch. Běla Menčlová
zimní semestr 2009/2010
Architektura a stavitelství, FSv ČVUT Praha
Klíčová slova: