KOMA 2011: Soutěžní návrh #16

Pátek, 3. Únor 2012 - 1:00
| Napsal:
NÁVRH DOMOVA PRO SENIORY PRAHA STRAŠNICE SYSTÉMEM PROSTOROVÉ MODULACE

Podpořte své favority i v hlasování na Facebooku zde!

BILANCE

Celková výměra parcely: 674 m2
Počet nadzemních podlaží: 3
Zastavěná plocha: 273 m2
Užitná plocha: 578 m2

IDEA

Domov s pečovatelskou službou či penzion pro důchodce jsou objekty (z hlediska požadavků hygienických a prostorových) poměrně náročné a zadaná parcela není svým podlouhlým tvarem pro tuto funkci příliš vhodná. To je jeden z důvodů, proč návrh z hlediska provozního tvoří tzv. denní centrum pro seniory. Objekt návštěvníkům nabízí zábavu, obohacení v oblasti vzdělání a kultury či relax a společenské vyžití. Nepočítá se zde s trvalým pobytem osob, ale spíše s krátkodobými návštěvami a výše zmiňované nároky zde tak odpadají. Dalším důvodem, proč padla volba na zařízení tohoto typu, je sportovně-zábavní centrum Gutovka, lsituované v těsné blízkosti. Za poměrně krátkou dobu existence si tento strašnický areál vydobyl poměrně důležitou roli a díky hojnému počtu návštěvníků se oblíbené centrum stále rozrůstá. Pravdou však je, že areál zůstává zaměřen především na návštěvníky střední a mladší generace. A právě pro starší generaci by byl určen náš objekt Gutovka II, reagující právě na sportovní centrum. Nové místo, kde by i senioři mohli aktivně odpočívat a relaxovat.

Jak by měl celý areál fungovat: Objekt se skládá z jednotlivých buněk, z nichž každá nabízí návštěvníkům jinou formu požitku. Centrum by mělo vlastní, pravidelně se obměnující program a bylo by pouze na hostech, kdy a jak zde chtějí využít svůj volný čas. Buď tedy centrum vyhledají senioři sami za účelem relaxace, nebo je možné že přijede celá rodina, nejstarší generace bude aktivně odpočívat u nás, zatímco rodiče s dětmi mohou sportovat v parku Gutovka. Další představou, jak bude areál využíván, je spolupráce s domovy pro seniory v okolí. Zde si lidé dle programu vyberou jakou aktivitu by rádi provozovali a centrum Gutovka II by pak vlastní dopravou zajišťovalo přepravu seniorů z domova až k centru. Cílem tedy je vytvořit prostředí pro aktivní život i v pozdním věku. Obohacování svých znalostí, aktivní relaxace, nebo jen udržování společenského života. To vše vede ke kvalitně prožitému stáří.

URBANISTICKÉ A ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ

Parcela se nachází v mírně svažitém terénu mezi dvojicí hmot bytových domů. V nižší severní části pozemku je situováno parkoviště a přístup do objektu je navržen právě z této části. Skrze celý pozemek vede hojně využívaná pěší cestička mezi stromy. Pěšinu bychom rádi, s patřičnými úpravami jako je zpevnění povrchu a dodání mobiliáře, zachovali. Stejně tak je snahou minimalizovat zásahy do zeleně, čemuž je podřízena i architektura objektu. Cílem návrhu je poměrně úzký prostor mezi bytovými domy nezatěžovat objemnou těžkopádnou hmotou, ale vytvořit objekt lehký a vzdušný, reagující na okolní zeleň, zachovávající navíc průchod skrze pozemek. Vznikl tak objekt, jehož centrální část tvoří "cesta", složená z několika na sebe navazujících ramp, osazených do ocelového rámu s transparentní fasádou. V této "vzdušné" části, sloužící zároveň jako vertikální komunikace a galerie, je tak člověk v neustálém kontaktu s exteriérem. V přízemí navíc není tato "cesta" oddělena od venkovního prostředí fasádou a i díky tomu je zachováno pěší propojení skrz pozemek. Na rampu jsou pak v různých úrovních napojeny jednotlivé buňky s odlišnými provozy, které svým umístěním mimo jiné reagují na okolní vzrostlou zeleň. Výsledkem je tak dynamicky působící objekt s důrazem na již zmiňovanou vzdušnost a respekt vůči stávající zeleni. Centrum nebude pro danou lokalitu přítěží, ale oživením.

PROVOZY

_CENTRÁLNÍ ČÁST Hlavní funkcí je výškové propojení veškerých buněk. Jedná se o soubor ramp, zahrnující značné množství odpočívadel. Senioři mohou projít a v klidném prostředí aktivně relaxovat. Díky transparentní fasádě mají neustálý kontakt s exteriérem a "procházka" je navíc obohacena o kulturní zážitek. Tím je povýšení této části z vertikální komunikace na galerii. Ve střední části jsou zavěšeny obrazy či např. dobové fotografie, které budou dle programu pravidelně obměňovány. Návštěvníci tak mají o důvod víc, proč tuto cestu absolvovat.

_VERTIKÁLNÍ KOMUNIKACE Umístěné na každém konci centrální části včetně výtahu, který umožňuje přepravu osob na invalidním vozíku.

_VSTUPNÍ ČÁST Situována v přízemí na severní části parcely. Slouží také jako informační centrum tohoto zařízení pro seniory. Zde je možné dozvědět se jak vše funguje a informovat se o programu (který je pravidelně obměňován) jednotlivých provozů "centra".

_ PŘEDNÁŠKOVÁ MÍSTNOST Určená pro vedení prezentací, přednášek a diskuzí. K prostoru přiléhá hygienické zázemí, sklad a vertikální komunikace.

_KAVÁRNA Šálek kávy si senioři mohou dopřát v klidné kavárně. Její prostory jsou během letních měsíců rozšířeny o terasu.

_PERSONÁL A HYGIENA Prostory s denní místností pro personál a hygienickým zázemím, včetně WC pro osoby s omezenou schopností
pohybu.

_MASÁŽ Zde si mohou návštěvníci dopřát masáž, buď od profesionála na lehátku, či na masážním křesle. Rovněž se zde mohou o této formě terapie dozvědět podrobné informace.

_PROMÍTACÍ SÁL Sál pro 34 lidí bude možné využívat pro projekci filmů a prezentace.

_VZDĚLÁVACÍ CENTRUM Zaměřeno především na práci s počítačem, který je pro dnešní život čím dál více nepostradatelný.

_DÍLNY Dílny s možností vyzkoušet si netradiční pracovní postupy, něco se přiučit a zdokonalit manuální zručnost. K dispozici jsou hrnčířské kruhy a další bohatá výbava.

_TECHNICKÁ MÍSTNSOT Ze vstupní části je přístupná technická místnost umístěná v suterénu. Veškeré trasy technického zařízení budou vedeny pod rampami v centrální části. 

KONSTRUČNÍ A MATERIÁLOVÉ ŘEŠENÍ

Snahou je především využít výhod modulárního systému. Přestože kontejnery společnosti KOMA jsou doplněny i jinými konstrukcemi, cílem je v maximální možné míře vyloučit mokrý proces z výstavby. Kontejnery jsou kombinovány zejména s ocelovými montovanými konstrukcemi. To je případ centrální části, tvořené ocelovými rámy. Do nich jsou vetknuty rampy v podobě prefabrikovaných dílů a také kontejnery podporované navíc ocelovými sloupy.

Co se fasády týče, v našem případě by vnější vrstvu tvořilo zateplení a provětrávaná fasáda z probarvených vláknocementových desek Cembrit. Řešení detailů a dimenze tepelné izolace bude takových hodnot, aby byly splněny podmínky pro energetickou náročnost budov v kategorii A.

Barevný svět architektury.

Klíčová slova: