Návštěvnické centrum nového sídla společnosti Apple

Pátek, 5. Leden 2018 - 0:11
| Napsal:

Budova návštěvnického centra od světoznámé londýnské kanceláře Foster + Partners zaujme svým mimořádně čistým zpracováním s důrazem na sebemenší detail a využitím kvalitních materiálů. Vznikla jako součást nového ústředí společnosti Apple v kalifornském Cupertinu a v lecčems se podobá divadlu Steva Jobse, které rovněž doplňuje obrovský areál Apple Parku i nové vlajkové prodejně Apple Store v Chicagu.

Návštěvnické centrum Apple Park, Foster + Partners © Nigel Young / Foster + Partners
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Foster + Partners
Světadíl Amerika
Země Spojené státy americké
Město Cupertino
Datum projektu 2015
Datum realizace 2017
Plocha pozemku 1 173.00m2

Nové ústředí druhé nejhodnotnější značky světa Apple zabírá v Mekce světových technologií Cupertinu v Kalifornii obrovský areál o rozloze více než 70 hektarů. Projekt připravoval s architektem Normanem Fosterem sám zakladatel firmy Steve Jobs. Vévodí mu hlavní centrála ve tvaru prstenu, do které se zjara minulého roku začali stěhovat první zaměstnanci.

Návštěvnické centrum se nachází hned u hlavního vstupu do areálu Apple Park. Foster + Partners při jeho návrhu uplatnili podobné principy jako u divadla Steva Jobse – dematerializace budovy dosáhli skleněnými zakřivenými panely, které tvoří obvodové stěny stavby. Nad nimi se pak doslova vznáší subtilní střecha vyztužená uhlíkovými vlákny, jakou architekti použili kromě divadla Steva Jobse také u nového Apple Storu v Chicagu.

Na rozdíl od divadla je střed budovy návštěvnického centra uzavřený stěnami s obkladem z křemene. V přízemí návštěvníci najdou velký 3D model celého Apple Parku, který vyrobily stejné stroje používané k výrobě jablečných produktů.

Na střeše se pak rozprostírá ještě venkovní terasa, která nabízí pohledy do okolí. Chrání ji pouze jednouché slunolamy – opět zpevněné uhlíkem.

Jednou z hlavních myšlenek stojících za konceptem budovy bylo podle architektů přiblížení návštěvníkům atmosféru hlavního ústředí společnosti.

„Několik prvků použitých u hlavní budovy se opakuje také u návštěvnického centra, aby tak lidé mohli okusit práci s precizními detaily. Konkrétně například návrh schodiště je inspirován podobnými schodišti v hlavní budově – je obloženo stejným obkladem z křemene a pracovní deska v kavárně je zhotovena ze stejného mramoru jako v hlavní restauraci,“ prohlásili architekti ze studia Foster + Partners. 

Barevný svět architektury.