design /

Sára Maletičová: Hříchů v osvětlení je celá řada

Společnost LIGHTWORKS se už čtyři roky specializuje na dovoz svítidel s jedinečným designem a kvalitním zpracováním. O názorech na český design, ale třeba i o tom, proč má doma více světel, než většina z nás, jsme se pobavili s její spoluzakladatelkou Sárou Maletičovou.

LIGHT WORKS s.r.o. , 17. 7. 2017

Co stálo za myšlenkou založit společnost Light Works?

Společnost Light Works jsme založili, abychom zákazníkům mohli do života přinášet to nejlepší designové osvětlení. Architektům a interiérovým designérům, ale i lidem mimo obor, kteří mají prostě rádi krásné věci. Od jednoduchého architektonického osvětlení, přes vybrané dekorativní značky až po špičku v exteriérovém provedení. Celé to samozřejmě vzniklo na našich dlouhodobých zkušenostech z oboru.

 Jaká jsou vize a plány vaší společnosti?

Vzhledem k tomu, že jsme relativně mladá firma - na trhu jsme 4 roky - chtěli bychom, aby o nás lidé věděli. A samozřejmě si přejeme spokojené klienty, kteří se k nám budou rádi vracet.

 Je něco, co vás v téhle branži překvapilo?

Překvapila a stále nás překvapuje neznalost oboru osvětlení, se kterou se setkáváme u architektů. Osvětlení je pro ně většinou pouze designovým prvkem, jeho funkčnost příliš neřeší. Přitom osvětlení je jeden z nejdůležitějších prvků interiéru. Ovlivňuje jeho vnímání, i jak se v něm cítíme. Proto se snažíme toto povědomí zvyšovat a nabízíme architektům školení o základech osvětlení a světelných zdrojích včetně názorné demonstrace v naší černé místnosti.

Co je podle vás největší hřích v interiérovém osvětlení?

Hříchů může být celá řada. Z těch nejběžnějších je to třeba použití bodových svítidel i na místech, pro která se nehodí. Třeba v kuchyni, kde vrhají ostré stíny a my pak dobře nevidíme na práci. Mnohem lepší je osvětlení celkové, rozptýlené difusorem. Dalším prohřeškem bývá špatná volba barvy světla. V prostoru, ve kterém má světlo umrlčí bílou barvu, se lidem těžko relaxuje a celkově se necítí dobře.

S jakými značkami v současné chvíli spolupracujete?

Nabízíme designová svítidla katalánské značky Marset, dánské značky Lightyears, italské značky Zafferano  a v neposlední řadě také na unikátní značku Delightfull z Portugalska. Základem většiny našich projektů je architektonické osvětlení Delta Light, které doplňujeme dekorativními svítidly. Pro exteriér pak volíme špičková německá svítidla Bega.

Jak je na tom podle vás český design?

Český design už se v mnohém vyrovná tomu světovému. Mladí designéři jsou šikovní a mnohem průbojnější, než byly předešlé generace. Tenhle opravdu pozitivní vývoj je hodně vidět v našem oboru. Kdo by neznal věhlasné značky Brokis, Lasvit, Bomma nebo Preciosa, které spolupracují s českými designéry. Mám radost, když vidím, že se v celosvětovém měřítku dokáže uplatnit a prosadit nejen český design, ale i naše řemeslná zručnost a vysoká technická úroveň.

Podle čeho výrobky do portfolia Light Works vybíráte?

Jednotlivé značky k nám víceméně přicházely samy. Na katalánskou značku Marset jsme dostali doporučení od zahraničních partnerů. Jejich portfolio nás natolik zaujalo svou pestrostí, že jsme neváhali ani chvilku a přijali jejich výhradní zastoupení. Lightyears je dánská klasika a jejich svítidla Caravaggio a dnes už i Suspence jsou řekněme ikonami severského designu. 100% ruční výroba značky Delightfull nás zaujala na Euroluce v Miláně. Je určena pro náročnější klientelu, ale že byl výběr této značky správným rozhodnutím, se nám už několikrát potvrdilo. Nejmladší v našem portfoliu je muránská sklářská firma Zafferano, která perfektně doplnila naši nabídku svítidel. A pak jsou tu nadčasové značky jako je Delta Light a Bega, se kterými spolupracujeme mnoho let, a které v našem portfoliu nemohou chybět.

Na které realizace jste nejvíc pyšná?

Složitá otázka, na kterou bude těžké najít jednoznačnou odpověď. Jsme pyšní na všechny realizace, u kterých jsou klienti spokojení s našimi produkty, službami i přístupem. A je víceméně jedno jestli se jedná o rezidenční projekt nebo kancelářské prostory, kde lidé tráví velkou část svého života. Pyšní ovšem jsme, když přicházejí noví klienti na doporučení stávajících nebo když se klienti opakovaně a rádi vracejí.

Každoročně se účastníte Designbloku. Co chystáte pro letošní ročník?

Jako každý rok připravujeme představení novinek od několika značek z našeho portfolia, které byly uvedeny tento rok na Euroluce v Miláně. Už klasicky se budeme snažit zaujmout netradičním materiálem, který na vybudování stánku použijeme. Důležitý pro nás je i ekologický aspekt použitých materiálů. Doby nákladných sádrokartonových expozic jsou dávno pryč.

Zapojujete se do nějakých speciálních uměleckých projektů?

Už druhým rokem se účastníme speciální akce Squat ID, kterou pořádá portál Insidecor, tentokrát v projektu Villa Vokovice. První ročník, ve kterém jsme spolupracovali s architektkou Radkou Valovou ze studia oooox, měl opravdu velký úspěch.

Jaká svítidla bychom našli u vás doma?

Tak těch je opravdu mnoho. Většina lidí by se určitě minimálně pozastavila nad tím, zda jsou všechna potřeba. Pro obytný prostor jsem si vybrala svítidla Supernova doplněná o zápustná bodová svítidla Reo OK, oboje od značky Delta Light. Dekorativní funkci plní závěsné svítidlo nad jídelním stolem i stojací lampa z řady Ginger od Marset. Tato svítidla se opakují v ložnici v roli lampiček na čtení v závěsném provedení. V koupelně jsem volila výkonné přisazené svítidlo na zrcadle od firmy Bega. Dopustit nedám ani na orientační zápustné osvětlení na chodbách a v koupelně Logic Mini a přisazená svítidla Midispy na schodišti, opět od Delta Light. Vzhledem k tomu, že nemáme na terase žádné svítidlo, nadšeně používáme dobíjecí přenosnou lapičku Follow Me od Marset, kterou už mají doma i všichni naši přátelé a rodina.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři