Architektura / rodinné domy

Kulatý dům uprostřed krajiny

Atypický rodinný dům elipsovitého tvaru se nachází na západ od hlavního města. Umístěn je vprostřed pozemku. Kolem něho přitom není nic než pár domků a les, takže se majitelé mohou těšit ze soukromí i z výhledu na otevřenou krajinu.

Tomáš Kodet , 19. 7. 2017

Ačkoli se obvodová zeď stáčí do elipsy a její plášť je nepravidelně prořezán, vše ostatní je/zůstává pravoúhlé. Jednopodlažní dům má tvar prstenu a jeho vnitřní atrium poskytuje nikým nerušené soukromí, útulnost a intimitu. Opačné pocity naopak zažíváme na otevřené a vzdušné zahradě, nečleněné a z větší části zatravněné. Zahradní úpravy se omezily pouze na nově vysázené stromy a křoviny u lesa. Díky jejich poloze nepůsobí přechod mezi zahradou a stromy nijak markantně.

Elipsa je usazena v těžišti pozemku přesně tak, aby bylo docíleno co nejvhodnějšího natočení vzhledem ke světovým stranám. Na to reagovalo i rozvržení místností.

Do domu se pohodlně dostane jakákoliv návštěva, vstupy má totiž řešeny bezbariérově. Dispoziční uspořádání odpovídá bytové jednotce pro 4 až 6 osob a kategorie 5+1. Hlavní vstup se nachází na severní straně. Ve východní části je pracovna a koupelna. Jižní straně dominuje velký obytný prostor s jídelnou, ke kterému lze kdykoliv připojit i kuchyň s komorou. Tři ložnice jsou situovány na severozápadní straně a jedna z nich, dětský pokoj, je propojena i s atriem.

Hmotová struktura atria je z domu vytržena a usazena o kousek dál. Kvádrová stavba nedaleko obytného domu slouží jako garáž pro dva automobily a sklad zahradní techniky.

Nosné konstrukční prvky jsou z monolitického železobetonu. Ten je v interiéru využitý jako pohledový, bez úprav. Nenosné konstrukce z keramických tvárnic jsou naopak bíle omítnuty. Čisté světlé plochy se tak setkávají s hrubou šedivou strukturou železobetonu. Jejich kontrast spojuje podlaha, navržená z dubových bělených prken. Ty se mezi dvěma konstrukčními materiály stávají pomyslným přechodem.

Obvodový plášť je provětrávaný, vnější obklad – vlnitý plech – svou vertikální strukturou zakřivení stěny ještě dále podtrhává. Fasáda je nepravidelně rozseknutá neotvíratelnými okny se skrytými rámy.

Klíčová slova:

beton Praha

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři