Novinky a názory / zprávy

Sonda do současné britské architektury. Nominace na prestižní Stirlingovu cenu

Královský institut britských architektů (RIBA) každoročně vybírá nejlepší projekty domácích architektů. Projekt, který „nejvíce přispěl britské architektuře“, poté ocení nejprestižnějším oceněním na území Spojeného Království – Stirlingovou cenou. Představme si letošní nominované projekty.

Matěj Beránek , 4. 8. 2017

„Vystavěné prostředí zásadně ovlivňuje to, jak lidé hodnotí a chápou svět kolem sebe,“ píše se na úvod manifestu Building Global Britain, který vydal RIBA při příležitosti oznámení letošních vítězů Národní ceny. RIBA patří mezi vážené profesní instituce s téměř dvousetletou historií. Ve spolupráci s anglickým parlamentem se snaží především o vytváření lepších podmínek pro kvalitní architekturu.

Ve zmíněném manifestu se RIBA letos zaměřila především na trvale udržitelné stavebnictví a také na sociální aspekty architektury. „Rozvoj kvalitního a cenově dostupného bydlení může zmírnit bytovou krizi a odstranit další problémy Spojeného Království; Lepší návrhy veřejných budov, jako jsou školy, muzea nebo nemocnice mohou inspirovat společnost a jsou také lepším využitím veřejných peněz.“ Všechny tyto impulzy by měly podle institutu vést k tomu, aby se Spojené Království stalo globálním lídrem i po brexitu a zároveň byly zajištěny dobré podmínky pro vznik nové kvalitní architektury. Situací ohledně brexitu se ve své přednášce při představení letošních laureátů věnoval architekt David Chipperfield, podle kterého je důležité zejména zachování stavebních předpisů a regulativů v otázkách bezpečnosti, životního prostředí a sociálních problémů. Podle Libeskinda totiž jinak hrozí krize zejména v oblasti městského plánování.

RIBA vybral celkem 49 projektů realizovaných v minulém roce, kterým udělil ocenění Národní ceny. Už samotný pohled na vybrané projekty (celý seznam zde) je zajímavý pro posouzení, kudy se současná britská architektura ubírá. Jde o velmi rozdílné projekty co do měřítka i typologie, přesto jim jednoznačně dominuje umírněnost formy a používání tradičních stavebních materiálů. Zejména co se týče bytových staveb – ty si často udržují typické fasády z pálených cihel, šikmé střechy i zadní zahrádky ve dvoře.

Ze 49 oceněných projektů porota následně vybrala 6 domů, které její členové osobně navštíví, aby vybrali letošního vítěze Stirlingovy ceny. Slavnostní vyhlášení proběhne v Londýně 31. října. Do užšího výběru nominovaných projektů se dostala elegantní bytová budova Barret´s Grove v Londýně, fotografický ateliér Jürgena Tellera v Londýně, britské muzeum v Londýně, univerzitní kampus v Glasgow, molo ve východním Sussexu a námořní muzeum v Kentu.

Klíčová slova:

RIBA Londýn soutěž

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři