Nečekané perspektivy nejmodernějšího pražského mostu. Exkluzivní video s Romanem Kouckým

„Most je absolutní esencí architektury, protože je do jisté míry nejčistší konstrukcí. Most nemůže být jen design nebo statika, vždy je to syntéza myšlení doby,“ říká architekt Roman Koucký v nejnovějším dílu série krátkometrážních dokumentů Beton v architektuře, který představuje v mnoha ohledech unikátní projekt Trojského mostu. Ten byl oficiálně otevřen přesně před třemi roky.

Příběh Trojského mostu začíná už v roce 2005, kdy došlo k vyhlášení soutěže na budoucí podobu mostu. Z dvaceti předložených návrhů byl vybrán projekt architektonické kanceláře Romana Kouckého, který už v minulosti vytvořil několik dalších návrhů mostů. Realizace se dočkal v roce 1998 Dlouhý most v Českých Budějovicích a ve stejném roce i Mariánský most v Ústí nad Labem, který se okamžitě stal ikonou celého města.

Podobným směrem má nakročeno i Trojský most v pražských Holešovicích, který od své realizace posbíral celou řadu prestižních tuzemských i mezinárodních ocenění a často se objevuje jako kulisa v audiovizuálních snímcích nejrůznějších žánrů, což jen dokresluje jeho popularitu. Sám architekt Koucký ovšem v přiloženém videu tvrdí, že podle jeho názoru čas mostu přijde až ve chvíli, kdy se z Holešovic stane moderní centrum celé metropole jedenadvacátého století.

Při návrhu prý architekti a inženýři nevsadili na rozměry mostu, ale především na jeho poměry, které se podle Kouckého stávají vzácností celého projektu. Oblouk mostovky má rozpětí dvě stě metrů, což sice není ve světovém měřítku nějak výjimečná délka, tuto vzdálenost ovšem překonává ve výšce pouhých dvaceti metrů – a právě tento inženýrsky velmi náročný poměr dělá z celého mostu světový unikát.

Generální partner
Hlavní partneři