Architektura / rodinné domy

Dům jako okno do světa

Schéma tohoto domu je výsledkem velmi dobré reakce na polohu. Jde o místo sevřené protékající řekou na západní straně a rušnou cestou a útesy z té východní. Architektům se z těchto nelehkých podmínek podařilo vytvořit hlavní doménu celého projektu. Součástí návrhu byla i určitá elevace domu, která pomáhá odfiltrovat hluk ze silnice.

EARCH.CZ , 13. 10. 2017

Jde o dům, který zajišťuje dostatek klidu jeho obyvatelům a zároveň okolním sousedům. Fasáda je vytvořena z ručně glazovaných cihel, které korespondují se stylem okolní zástavby. Patrné jsou i ekonomické možnosti objednavatelů, pokoje jsou proto skromné a jednoduché.

Součástí dojmu z tohoto domu je určitý pocit upřímnosti a skromnosti, se kterou byl budován. Porota RIBA Awards ocenila, že autoři domu využili širokou paletu materiálů. Zachování hrubých betonových zdí v patře například jemně přechází k o něco jemnějšímu využití betonu v přízemí.

Celý plán domu je velmi jednoduchý, ale těží naprosté maximum z neobvyklých výhledů. Obývací pokoj je něčím jako „oknem do světa“. Ne nepatrná část úspěchu tohoto domu vychází z úzké spolupráce mezi klientem, architekty a stavaři.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 13. 10. 2017
  • zdroj: * RIBA Awards

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři