Architektura / občanské stavby

Věda a umění v jednom

Bodova laboratoří pro Dulwich College ve Velké Británii je zdárným příkladem realizace s jednou smlouvou zahrnující návrh i výstavbu budovy. Byla nominována na cenu britské architektonické soutěže RIBA 2017.

EARCH.CZ , 20. 10. 2017

Novostavba úspěšně vyvažuje kompozici budovy New College ze sedmdesátých let od Charlese Barryho Juniora tím, že navazuje na červené cihly a béžový kamenný obklad. Sochař Peter Randall-Page navrhl fasádu s pomocí studentů univerzity, kteří vytvořili algoritmus ze všech druhů vědních oborů. Výsledek je velkolepý a do místního kontextu perfektně zapadá, i když musel čelit velice konkurenceschopným a dominantním stavbám v nejbližším okolí.

Elegantní dispozice ve tvaru S obepíná vědecké laboratoře dvěma centrálními společnými prostory. Jedním z nich je dřevem obložená hala se Shackletonovou lodí zavěšenou na stropě, druhou přednášková místnost se zasouvacími sedadly, které umožňují naprostou flexibilitu. Vědecké laboratoře jsou světlé s okny od podlahy ke stropu, prosvětlení interiéru je tak maximální, zároveň ale nedochází k přeslunění.

Studenti byli novými prostory nadšeny. Zvláště zaujme spojení vědy, jakožto racionálního odvětví mysli, s uměním, jejím naprostým protikladem. Důležité je ovšem i jejich propojení, například při návrhu fasády.

  • Ateliér: Grimshaw
  • Země: Velká Británie
  • Užitná plocha: 4 400.00m2
  • Foto ©: © Daniel Shearing

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři