Architektura / občanské stavby

Richard Rogers postavil nové křídlo Britského muzea v Londýně

Kancelář slavného architekta Richarda Rogerse, se kterým spolupracoval i Jan Kaplický na stavbě pařížského muzea Centre Georges Pompidou, navrhla rozšíření Britského muzea v Londýně. Jedná se o jeden z největších projektů instituce za čtvrt století její existence. Nová budova poskytuje výstavní sály a galerie. Projekt získal nominaci na Stirlingovu cenu pro rok 2017.

EARCH.CZ , 6. 11. 2017

Stavba v severozápadní části pozemku muzea se skládá celkem ze čtyř jednotlivých pavilonů, které jsou vzájemně vertikálně propojené a nabízí celkem devět podlaží. Budova slouží primárně jako galerie s novými výstavními prostory, zároveň ovšem poskytuje místo také pro laboratoře, konverzační oddělení, sklady a kanceláře. Zároveň také poskytuje výstavní prostory pro objekty, které kvůli své velikosti nemohou být vystaveny nikde jinde v rámci Britského muzea.

Jednalo se o velmi náročný projekt vzhledem k prostorovému řešení a technickým požadavkům stavby. Velkou výzvu ovšem představovala i skutečnost, že s parcelou nového křídla přímo sousedí také historická budova muzea, na kterou architekti svým návrhem museli reagovat. Při návrhu se architekti podle vlastních slov snažili také o vytvoření co nejflexibilnějšího prostředí, které se může v průběhu času přizpůsobovat měnícím se potřebám muzea.

Vertikální rozvržení nové budovy s využitím podlouhlých skleněných tabulí umožňuje kontrolovaný přísun slunečního světla do dispozic, což je velmi důležité zejména pro prostory pracovišť. Využití ocelových rámů umožnilo architektům vytvořit rozlehlé prostory bez nutnosti sloupů. Z materiálů převládá sklo, ocel a kámen. Britské muzeum patří mezi nejvyhledávanější turistická místa v celém Londýně.

  • Ateliér: Rogers Stirk Harbour + Partners
  • Země: Velká Británie
  • Město: Londýn
  • Suma: 2 500 000 000.00
  • Měna: CZK
  • Datum projektu: 2007
  • Realizace: 2014
  • Užitná plocha: 18 000.00m2

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři