Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Revitalizace Tyršových sadů vytvořila živý park v centru Pardubic

V Pardubicích došlo před časem k zásadní renovaci oblíbených Tyršových sadů. Studio z Hradce Králové zakázku vyhrálo na základě veřejné architektonické soutěže. Novým parkem prochází široká promenáda, která ústí až do širokého schodiště na jeho konci a zároveň tak propojuje okolní město se zelenou plochou. Do sadů byl přiveden rozvěž nový potok zásobující vodní biotop.

New Visit s.r.o. , 10. 11. 2017

Projekt začal vítězstvím ve veřejné architektonické soutěži. Cílem bylo vytvořit současný městský park a rehabilitovat jeho vztah k zámku s respektem k přírodnímu potenciálu podstatné části prostoru. Centrum města spojujeme s parkem dvěma zásadními zásahy. Na jihozápadě širší městský kontext vnáší do parku výrazná komunikační osa promenády – fakticky "městská ulice" propojující městské centrum s další částí města za řekou.

Na jihovýchodě je jedno z centrálních náměstí s parkem srostlé prostřednictvím nového velkorysého schodiště s širokými stupni. V parku se pojí dvě vrstvy, přírodní a kulturní. Městský intenzivní park je autentickým architektonizovaným prostorem pro aktivní relaxaci, zatímco přírodní část – vodní biotop je koncipována tak, že člověk se zde stává tichým pozorovatelem. Z Labe je voda přiváděna do parku novým potokem. Tím vtahujeme řeku do parku, ta se stává zdrojem závlahové vody. Potok cirkuluje parkem a vrací se zpět do řeky. Na severu potok doprovází nová přírodní louka a domácí dřeviny.

Cestní síť je strukturovaná dimenzemi a použitými materiály. Kostru v parku tvoří cesty mlatové, materiálem promenády hlazený beton a dřevo, celé zjemněno vstupy vegetačních prvků - záhonů, nových a stávajících vzrostlých stromů v jejím tělese. Tato osa je doprovázena nábytkem – ocelovou pergolou s membránovým zastřešením a atypickými lavicemi, vyrůstajícími přímo z plochy dřevěných chodníků v betonové promenádě. Orientují pohledy lidí k zámku. Promenádu, v jejích „zádech“ doprovází aktivní relaxační zóna pro děti i dospělé. V kontaktu promenády s městským centrem, je vložena nová dvoupodlažní parková kavárna, která jako logické zázemí parku (občerstvení a hygiena) přináší novou městskou kvalitu.

  • Ateliér: New Visit s.r.o.
  • Země: Česká republika
  • Město: Pardubice
  • Suma: 90 000 000.00
  • Měna: CZK
  • Datum projektu: 2010
  • Realizace: 2015

Klíčová slova:

park Pardubice zámek revitalizace

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři