Novinky a názory / zprávy

25 nejohroženějších památek světa zahrnuje brutalistní budovy či syrské Aleppo

Brutalistní budova Sirius v Sydney, sportovní hala v Japonsku od Kenza Tange, moderní stavby v Indii či centrum syrského města Aleppo. To jsou podle organizace World Monuments Fund nejohroženější architektonické památky světa. Válečné konflikty, živelné katastrofy a nedocenění kulturní hodnoty ovšem stejně ohrožují i přírodní úkazy a rezervace. Zde je seznam nejohroženějších přírodních a kutlurních památek dneška.

Karolína Fránková , 21. 11. 2017

Britská nezisková organizace World Monuments Fund (WMF) se již od roku 1965 zaměřuje na informování veřejnosti o stavu ohrožených památek po celém světě a zároveň vyhledává odbornou a finanční pomoc pro jejich záchranu. Prostřednictvím programu s názvem World Monuments Watch (Světová památková hlídka) vydává každé dva roky aktualizovaný seznam architektonických památek a lokalit, které jsou z různých důvodů ve vážném ohrožení. Pro rok 2018 vybral WMF celkem 25 takových objektů a lokalit.

Mezi lokality bojující s následky přírodních katastrof patří například italské město Amatrice, téměř kompletně zničené zemětřesením v roce 2016 nebo území Mexického zálivu a Karibiku, které byly letos v létě zasáhnuty několika silnými hurikány. S následky klimatických změn pak bojuje historicky významná pobřežní lokalita v Anglii, Blackpool Piers, ohrožená zvyšující se hladinou moře, kterou doprovází časté a silné bouře. Odlesňováním z důvodu populační expanze a nedostatku přírodních zdrojů trpí chráněná krajinná oblast v Zimbabwe, Matobo Hills. Jedná se o oblast o rozloze přibližně 3000 kilometrů čtverečních, na které se rozléhají známé žulové skalní útvary s charakteristickými kresbami. Jejich „konzervaci“ zajišťují okolní stromy tak, že cloní přímé sluneční světlo.

Blackpool Piers v AngliiFoto: eArch

Do seznamu patří také jedny z vůbec nejstarších měst na zemi s vyčíslitelnou kulturní hodnotou, která se v posledních letech stala bojišti. Válka silně ohrožuje například středověké hlavní město Jemenu Ta’izz, ikonický Al-Hadba Minaret v Mosulu je pak zničený svévolnou destrukcí ISIS. Kulturně-památkový okrsek Sukur trvale ohrožuje nadvláda a útoky sekty Boko Haram, v nebezpečí je i komunitní centrum v Sýrii Souk- Aleppo.

 

AleppoFoto: eArch

World Monuments Watch do svého seznamu ovšem zahrnuje také budovy moderní, které často ohrožuje všeobecné nedocenění jejich kulturní hodnoty. Takovým příkladem jsou poválečné budovy v Novém Dillí včetně ikonické budovy Hall Of Nations ze sedmdesátých let, jejíž letošní srovnání se zemí symbolizuje naléhavost šíření povědomí o hodnotě kulturních památek nedávné doby. Na rozdíl od památek ze vzdálené minulosti postrádá architektura nezávislého Dillí oficiální uznání a tedy i právní ochranu. Skupina 62 moderních staveb postavených v sedmi dekádách po roce 1947 představuje pozoruhodné množství architektonických děl. Hotely, sportovní zařízení, obytné i vládní budovy nespadají pod právní ochranu kulturního dědictví, protože nejsou více než 60 let staré. Jejich autory jsou například nejvýraznější představitel moderní architektury v Indii Charles Correa, architekt navazující na odkaz Le Corbusiera Shivnath Prasad nebo Achyut Kanvinde, který je známý svým funkcionalistickým přístupem a často používanými brutalistními prvky.

Hall of NationsFoto: eArch

Lotus Temple, Fariborz SahbaFoto: eArch

Další výraznou položkou na seznamu světového památkového fondu je brutalistní obytná budova Sirius v centru Sydney, kterou v 70. letech navrhl architekt Tao Gofers. Kolem budovy probíhá poslední dva roky velmi rušná diskuze ohledně jejího prohlášení kulturní památkou. Budova Sirius se přitom již stala ikonickou součástí panoramatu města Sydney.

Sirius BuildingFoto: eArch

WMF do seznamu zařadila také budovu Kenza Tangeho v Japonské prefektuře Kagawa. Jedná se o brutalistní sportovní halu, kterou známý architekt pojal tak, aby svým tvarem připomínala jak tradiční japonský dřevěný člun tak i silné, pružné tělo sportovce. Budovu tvoří masivní betonový prstenec nesený čtyřmi masivními podpěrami a střecha z tenkých betonových desek. Oblíbená stavba hostila místní sportovní akce po 50 let, dokud zavěšená střecha nezačala prosakovat. Objekt je nyní od roku 2014 trvale uzavřen, jeho rekonstrukce vyžaduje vysoké náklady i z důvodu lepšího přizpůsobení budovy častým zemětřesením. Život stavby Kenza Tageho je však ohrožen i kvůli výstavbě nového sportovního centra v Takamatsu, jehož dokončení je naplánováno na rok 2022.

Kenzo Tange Sports HallFoto: eArch

Klíčová slova:

kulturní památka demolice

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři