Architektura / občanské stavby

Kaple v italských lesích vítá lidi všech vyznání

Husté listnaté lesy s vinicí na severu Itálie důkladně skrývají nenápadný objekt s černým pláštěm ze dřeva. Na první pohled nedokážete určit, čemu přesně má sloužit, můžete ale odhrnout závěs, vstoupit dovnitř a pohodlně si lehnout na měkké polštáře. Můžete se jen tak kochat nádhernou okolní přírodou anebo se třeba pomodlit. Jedná se totiž o kapli - kapli zasvěcenou tichu, která zve všechny lidi bez rozdílu vyznání.

EARCH.CZ , 6. 12. 2017

Kaple ticha (oficiálně The Chapel of Silence) se nachází v údolí malého města v Lombardii. Ze tří stran ji ohraničují husté lesy, které určují ráz okolní krajiny. Ze západu ji pak uzavírá vinice, která pozvolna klesá dolů do údolí.

Kaple není zasvěcena žádné konkrétní víře. Vznikla z touhy místních obyvatel s různým náboženským vyznáním. Má se stát veřejným místem vyznání, ticha a modlitby, kde je každý vítán. Přístup ke kapli vede po dlouhé stoupající cestičce podél vinice, na jejímž konci stojí vysoký monolitický kamenný kus z lokálního mramoru.

Kaple je oproti zemi lehce vyvýšená. Vnitřní prostor nemá předem dané konkrétní využití, vše je ponecháno na návštěvnících. Uvnitř se na podlaze nachází pouze velké kožené polštáře, které mohou být jakkoli poskládány. Černý závěs určuje míru soukromí a intimity podle požadavků a přání lidí.

Tvar kaple vychází z pečlivé analýzy lokálních archetypů, které byly následně reinterpretovány, aby mohl vzniknout současný výraz evokující představy sdílené kolektivní pamětí. Kaple je dlouhá 6 metrů, stejný počet metrů vysoká a 3 metry široká. Černou barvu dřevu propůjčil asfaltový nátěr, který má kapli pomoci lépe se začlenit mezi okolní bukové lesy.

  • Autoři: STUDIO associates
  • Země: Itálie
  • Město: Botticino
  • Realizace: 2017
  • Užitná plocha: 18.00m2

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři