Konverze zchátralého industriálního areálu v čínských horách

Čtvrtek, 7. Prosinec 2017 - 14:32
| Napsal:

Podle čínské architektonické kanceláře Vector architects dobré projekty musí zohledňovat aktuální problémy a respektovat stávající prostředí. „Současná čínská produkce  se motá v kruhu maximálního měřítka staveb a forem,“ říkají architekti, v jejichž případě nejde jen o prázdná slova. Vector architects už v minulosti předvedli řadu zajímavých konverzí, jejich posledním dokončeným projektem je přestavba zpustlého cukrovaru na dech beroucí hotel.

Konverze cukrovaru na hotelový komplex Alila Yangshuo, Vector architects © Vector architects
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Vector architects
Světadíl Evropa
Země Čína
Město Yangshuo County
Datum realizace 2017

Areál cukrovaru stojí na úpatí kopců v jihočínském regionu Yangshuo County od šedesátých let. Dlouhá léta už ale není v provozu, a tak postupně chátral, což se na jeho kondici výrazně podepsalo. Investor, který celý objekt zakoupil, se ovšem rozhodl industriální komplex budov zachovat pomocí konverze na hotel – oblast je díky svým mimořádným přírodním scenériím známou turistickou destinací.

K úkolu byli přizváni architekti z pekingského ateliéru Vector architects, kteří mají s konverzemi již zkušenosti. Areál bývalého cukrovaru má jasné lineární schéma – jednotlivé budovy se totiž shlukovaly kolem dlouhého dopravníku, po kterém se cukr nakládal na lodě. Původní budovy byly předělány na kavárnu, knihovnu, multifunkční sál nebo galerii. Projekt vyžadoval také výstavbu nových objektů – zejména pro hotelové pokoje. Tyto novostavby ovšem budete od původních budov rozeznávat jen obtížně – pomocí materiálů (primárně betonu) a zpracování totiž přejímají industriální estetiku.

„Snažili jsme se o co nejjednodušší vzhled nových budov, abychom výraznou geomterií nenarušili atmosféru starého cukrovaru,“ vysvětlují architekti.

„Abychom vytvořili pocit soudržnosti namísto prázdného kopírování staré materiality a textury, snažili jsme se tuto nuanci hledat tam, kde jsme používali současné materiály a stavební metody. Zároveň jsme ovšem zachovali nádech a strukturu staré hmoty.“

Nový hotelový komplex je pomocí stezek a záměrných průhledů v úzkém kontaktu s okolní přírodou a přiléhající vodní plochou.