Architektura / občanské stavby

Sauna plující po norském fjordu

Sauna s meditačním charakterem pluje po vodní hladině fjordu na norském pobřeží. Přestože zde teploty klesají pod -20 stupňů, Golfský proud zabraňuje zamrznutí vody. Jediný přístup k sauně zajišťuje loďka, dovnitř se pak dostanete pouze dírou v podlaze.

EARCH.CZ , 2. 1. 2018

Návrh sauny pro historickou norskou vesnici Rosendal vznikl v rámci workshopu pořádaném na tamní nedaleké Akademii výtvarných umění Västlands v Bergenu. Workshop pořádaný místními architekty ze studia Casagrande & Rintala Architects (dnes Rintala Eggertsson Architects) se snažil o fúzi norské a finské kultury – tradiční finská sauna tak pluje ve fjordu na jihozápadním pobřeží Norska.

Do sauny se lze dostat pouze pomocí loďky – kotví totiž uprostřed vodní hladiny. Tím je zaručeno naprosté soukromí pro všechny, kteří si přejí fyzickou i duchovní očistu při teplotě až 90 stupňů. Meditační objekt bývá nejčastěji využíván v zimním období, kdy venkovní klima klesá hluboko pod bod mrazu – to umožňuje místní teplý Golfský proud, který zabraňuje zamrznutí hladiny.

Sauna nemá žádné klasické dveře – přístup do ní vede pouze dírou v podlaze. Uvnitř není nic navíc, jen dřevěné lavice s norskými kamny Jötul a olejová lampa. Průsvitný plášť sauny zajišťuje měkké osvětlení interiéru slunečním světlem – v noci se pak objekt stává svítící lucernou plující po fjordu.

Dochází k naprostému splynutí objektu s přírodou, které prohlubuje duchovní zážitek z krátkého pobytu. Z ekologických důvodů je rovněž zakázané používání mýdla. Konstrukci sauny tvoří borové dřevo, plastové panely a staré plechové barely.

Klíčová slova:

sauna Norsko jezero voda pobřeží fjord

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři