Architektura / bytové domy

V čínské přírodní rezervaci vyrostl futuristický rezidenční komplex

Pohoří Žluté hory patří mezi nejnavštěvovanější turistické destinace v Číně. Krása místní přírody inspirovala už staré mistry výtvarného umění. Nyní zde vyrůstá nový víceúčelový areál, jehož součástí je také rezidenční komplex sestávající z deseti věží, který právě dokončila pekingská architektonická kancelář MAD Architects.

EARCH.CZ , 3. 1. 2018

Shan shui (čínské výrazy pro hory a vodu) je tradiční výtvarná technika krajinomalby, kterou používali staří čínští umělci. Využívali přitom zejména štětců a inkoustu a jako motivy jim sloužily přírodní scenérie.

Na myšlence shan shui pak stojí i základní koncept obytného souboru pod názvem Huangshan Mountain Village, který se nachází u jezera Taiping ve východočínské přírodní rezervaci spadající pod Světové dědictví UNESCO.

„Náš dojem z okolí jezera Taiping ve Žlutých horách se nedá jednoznačně popsat: každá návštěva tohoto místa nabízí jiné výhledy a jiné zážitky. Je to trochu mysteriózní – podobně jako starodávné krajinomalby shan shui, které se nikdy nezakládaly na realitě, ale spíše na fantazii a obrazotvornosti,“ uvádí zakladatel studia MAD Ma Yansong.

Architekti se proto při návrhu snažili vycházet z atmosféry místa, kterému dominují výrazné žulové hory pokryté hustými lesy. Nechtěli doslovně kopírovat tvary konkrétních vrcholů, namísto toho se snažili o vyjádření genia loci lokality hmotou domů. Výškové domy obytného souboru vyvolávají velmi silné napětí mezi přírodním prostředím a novými, uměle vytvořenými objekty.

Věže mají rozdílnou výšku, nepravidelné tvary, v jejich dispozicích nenajdeme dva totožné byty. Všechny bytové jednotky přitom mají přístup na organicky se vlnící balkony. Jejich tvar vychází z teras lokálních čajových polí.

Komplex propojuje pozemní soustava silničních serpentin, které se vinou kopcovitým terénem. Soubor nadobro přetvořil čistě přírodní ráz místních scenérií. Zároveň však vytvořil velmi zajímavé napětí, které z fotografií dýchá výrazně futuristickou atmosférou.

  • Ateliér: MAD Architects
  • Země: Čína
  • Město: Huangshan
  • Datum projektu: 2009
  • Realizace: 2017
  • Zastavěná plocha: 69 586.00m2
  • Plocha pozemku: 189 882.00m2

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři