Novinky a názory / zprávy

Ostravská jatka přestaví Konieczny. Vítěz soutěže Hájek se nedomluvil s městem

Před rokem proběhla mezinárodní architektonická soutěž na přestavbu historické budovy bývalých jatek v Ostravě pro potřeby galerie Plato. Vítězem se stal ateliér Petra Hájka, který ovšem odmítl podepsat s vedením města smlouvu kvůli nevýhodnosti podmínek. Projekt nyní povede známý polský architekt Robert Konieczny, jehož ateliér KWK Promes získal v soutěži třetí místo. S vedením města už podepsal smlouvu na dodání projektové dokumentace.

EARCH.CZ , 22. 1. 2018

Debaty ohledně osudu cenného objektu bývalých jatek v Ostravě probíhaly řadu let. V polovině devadesátých let jej totiž i s přilehlým pozemkem město prodalo společnosti Bauhaus, která kousek od historické budovy z roku 1881 postavila svůj hobbymarket. Ten ovšem po několika letech přestal fungovat a objekt i s památkově chráněnou budovou nadále chátral.

Areál se městu podařilo od bývalého majitele odkoupit v roce 2016. Záměrem bylo využití území pro kulturní účely. Za tímto účelem byla v únoru předchozího roku také vyhlášena dvoukolová mezinárodní architektonická soutěž, které se zúčastnilo celkem 8 ateliérů. Kvůli úspoře času se totiž přistoupilo na model, kdy 5 kanceláří bylo osloveno napřímo, další pětice pak na základě předložených portfolií. Návrh nakonec odevzdalo 8 ateliérů. Mezi zúčastněnými kanceláři byli například slovenští architekti GutGut a Plural, Arkan Zeytinoglu z Vídně nebo nizozemské studio Wenink, Holtkamp Architecten.

jatkaFoto: eArch

Návrh přestavby ostravských jatek z dílny Petra Hájka

Projekt pražského ateliéru Petr Hájek architekti zaujal porotu natolik, že jej vyhlásila vítězem už v prvním kole a druhé se tak ani neuskutečnilo. V následujícím jednacím řízení bez uveřejnění se potkal pouze vítěz soutěže a polský architekt Robert Konieczny, který získal třetí cenu. V řízení rozhodovala už jen kritéria ceny a času a i zde vyhrálo studio Petra Hájka.

jatkaFoto: eArch

Návrh přestavby ostravských jatek z dílny Petra Hájka

Problém nastal až ve chvíli, kdy se začaly projednávat detaily smlouvy. Na požadavky města nechtěl Hájek přistoupit a tak poslal vedení Ostravy i porotcům otevřený dopis, ve kterém argumentoval nevýhodností podmínek pro jeho kancelář. Na jejich změně už se ovšem nedokázal s městem domluvit, a tak Ostrava Hájkův ateliér ze soutěže vyřadila a začala vyjednávat s Koniecznym. Podepsání smlouvy na zpracování projektové dokumentace mezi pak v polovině ledna potvrdily obě strany. S rekonstrukcí by se mělo začít už tento rok.

jatkaFoto: eArch

Návrh přestavby ostravských jatek Roberta Konieczného

V minulosti byly cihlové zdi jatek narušeny rozměrnými otvory. Robert Konieczny ve svém návrhu přestavby plánuje tyto zásahy přiznat a otvory nahradit masivními otočnými dveřmi z betonu, které respektují dekor fasády.

„Rozhodli jsme se, že nebudeme skrývat historii a nebudeme stavbu „pudrovat“, ale pouze vyzdvihneme unikátní charakter celého objektu s viditelnou historií jeho proměn. Nechceme obnovovat bývalé vestavby, ani navracet originální stav budov – snažíme se jen doplnit další vrstvu k této výjimečné historii. Zdi budou renovovány, drobné úbytky doplněny cihlou, avšak všechny nové prvky, jak ty obnovitelné, tak projektované, budou „zhotoveny“ z nového materiálu – betonu,“ vysvětluje Konieczny.

jatkaFoto: eArch

S návrhem přstavby historické budovy jatek studia KWK promes Roberta Konieczného se můžete seznámit zde.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři