Novinky a názory / zprávy

Dostupnost bydlení ve městech a kvalita života. Témata pro reSITE 2018

V polovině června se v pražském Foru Karlín uskuteční další ročník největší architektonické a urbanistické konference u nás. Program ve spolupráci s organizátory sestaví hostující kurátor Greg Lindsay z Ameriky. Mezi hlavními speakry reSITE 2018, který se letos zaměří na dostupnost bydlení ve městech, se objeví slavný mexický architekt Michel Rojkind nebo profesor London School of Economics Richard Burdett.

EARCH.CZ , 6. 2. 2018

reSITE se pravidelně věnuje aktuálním tématům týkajících se architektury a současných měst. V minulosti proto konference řešila témata migrace nebo infrastruktury měst. Jako hlavní přednášející minulý rok vystoupila nejslavnější architekta dneška Kazuyo Sejima z japonské kanceláře SANAA. Letos jím bude oceňovaný architekt z Mexika Michel Rojkind, kterého časopis Wallpaper označil za jednoho ze „150 hybatelů, narušitelů a tvůrců, kteří přetvořili svět v posledních 15 letech.“

„Letos se reSITE zaměří na spojitosti bydlení a kvality života a úplně nové způsoby soužití ve městech. Budeme se zabývat dostupností bydlení a hledat příklady kulturních a architektonických projektů, jež pozvedávají náš životní styl,“ představuje témata konference předseda reSITE Martin Barry.

Na programu se bude podílet hostující kurátor Greg Lindsay, který na reSITE přednášel už v roce 2013. Americký urbanista a novinář je spoluautorem knihy o bydlení v brzké budoucnosti nazvané Aerotropolis: The Way We'll Live Next, jeho texty otiskly významné noviny jako The New York Times, The Wall Street Journal nebo Wired. O globalizaci, inovacích a budoucnosti měst pravidelně přednáší na prestižních univerzitách.

Součástí akce bude tradičně doprovodný program sestávající z workshopů, diskuzí, komentovaných exkurzí a party. Konference proběhne 14. - 15. června 2018 v pražském Foru Karlín. Vstupenky si můžete obstarat v předprodeji za zvýhodněnou cenu.

 

resite 2018Foto: EARCH

 

Kolem směřování konference reSITE se v minulém roce objevila řada kontroverzí. Zahájila je rektorka soukromé architektonické školy ARCHIP Regina Loukotová, která rovněž stála u zakládání organizace reSITE, otevřeným dopisem Martinu Barrymu, ve kterém mu vytýkala údajnou komercionalizaci akce a spolupráci s politiky. Zatímco v očích Loukotové má mít konference neziskový charakter, Barry se naopak snaží o co nejvyšší profesionální úroveň i za cenu spolupráce s kontroverzními jmény. Následující ročníky budou pro další směřování a budoucnost reSITE klíčové. 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři