Novinky a názory / historie a teorie

FOTOGALERIE: Extrémní póly tradiční a současné architektury v Bangladéši

Bangladéš je pro mnohé symbolem přírodních katastrof, dopravního zahlcení a nelidských pracovních podmínek. Všechny tyto negativní nálepky se snaží vyvrátit kniha Bengal Stream s fotografiemi Iwana Baana. Titul skrývá více než 60 architektonických projektů poskytujících ucelený přehled o lokálním rozmanitém prostředí.

EARCH.CZ , 9. 2. 2018

Kniha zachycuje obrazy z každodenního života – od hustě obydlených a rychle se rozvíjejících měst jako Dhaka až po oblast venkova. Pro zasazení do celkového sociokulturního kontextu se publikace kromě architektury zaměřuje také na místní obyvatele a komunity. Bangladéš se tu ukazuje jako kulturně pestrý stát s dynamickou atmosférou, která převyšuje sociální a environmentální problémy.

 

Bengal StreamFoto: EARCH

 

Pracovat v delikátním ekosystému Bangladéše není pro architekta jednoduché. V zemi se nachází nejrozsáhlejší říční delta, takže záplavy tu jsou na denním pořádku. S ohledem na tyto těžké podmínky architekti navrhli školy a nemocnice, které mohou plavat na vodě, cyklonům odolné kryty a zaplávám vzdorné osady.

 

Bengal StreamFoto: EARCH

 

 

Rozlehlé budovy s promyšlenými konstrukčními detaily balancují mezi tradicí a současnými požadavky.  Architekti při navrhování dbají na udržitelnost a šetrné využití zdrojů. Bengal Stream ukazuje, že právě cesta užití lokálních materiálů a udržitelných postupů může udávat modelový směr celé společnosti. 

 

Bengal StreamFoto: EARCH

 

Živá bengálská architektonická scéna se dá přirovnat k divoce proudící řece. Tomu odpovídá i nově vydaná kniha, která na 450 stránkách provede čtenáře nejen poutavou architekturou, ale také ho vezme na poznávací cestu napříč Bangladéší. Publikaci do 6. května 2018 doplňuje stejnojmenná výstava v Muzeu švýcarské architektury v Basileji.

 

Bengal StreamFoto: EARCH

 

 

Bengal StreamFoto: EARCH

 

 

Bengal StreamFoto: EARCH

 

 

Bengal StreamFoto: EARCH

 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři