Architektura / bytové domy

Největší projekt letošního laureáta Pritzkerovy ceny. Sociální bydlení pro 80 000 lidí

Nízkonákladové bydlení Aranya symbolizuje naději pro nejchudší indické obyvatele, kterým poskytuje zázemí pro důstojný život namísto chatrných slumů. Balkrishna Doshi při návrhu ohleduplně pracoval se socio-ekonomickým kontextem místa v duchu s osobním slibem. „Cítím, že bych měl složit přísahu a pamatovat na ni po celý život: zajistit nejnižší třídě řádné bydlení.“

Tereza Suntychová , 12. 3. 2018

Balkrishna Doshi se letos stal historicky prvním indickým architektem, který obdržel Pritzkerovu cenu. Doshi je především zarytým průkopníkem navrhování nízkonákladového bydlení s ohledem na potřeby sociálně slabších vrstev. Současně do země se silnými tradičními kořeny přinesl udržitelnou architekturu souznící s modernistickým designem.

Na 90letého laureáta „architektonické nobelovky“ měl značný vliv největší architekt 20. století Le Corbusier, pro něhož Doshi v 50. letech pracoval. „Za toto prestižní ocenění vděčím mému guru, Le Corbusierovi,“ uvedl Doshi. „Jeho učení mě navedlo k otázkám identity a přimělo ke zkoumání nového regionálně adaptovaného pojetí udržitelného holistického bydlení.“

Doshi po více než 60 let architektonické praxe kultivuje okrajové oblasti a přispívá tak ke zkvalitňování života nejchudších Indů. „Cítím, že bych měl složit přísahu a pamatovat na ni po celý život: zajistit nejnižší třídě řádné bydlení.“ Touto vizí se, pod hlavičkou mateřské kanceláře Vastu-Shilpa Foundation, řídil také v projektu nízkonákladové osady Aranya v indickém dvoumilionovém městě Indore. 6500 rezidencí se tu dělí do šesti sektorů – uzpůsobených nejrůznějším potřebám a možnostem obyvatel – od skromných pokojových jednotek po prostorné domy.

 

AranyaFoto: eArch

Realizace nízkonákladového bydlení Aranya si zasluhuje pozornost především z hlediska propojení osobitého architektonického rukopisu s řešením existenciálních problémů sociálně slabších a zlepšením harmonie společného soužití. Tento přístup lze ocenit především v době prohlubování sociálních rozdílů, náboženské nesnášenlivosti a občanských nepokojů. Aranya kromě socio-ekonomického kontextu místa reaguje také na klimatické podmínky.

Aranya se nachází na hlavním silničním spojení mezi Dillí a Bombají. Šest kilometrů od centra hustě zalidněného města Indore, kde se daří obchodu, ale také chudobě. Slumy tu jsou přeplněné a jejich rozmístění nepromyšlené. Chybí zde potřebná základní infrastruktura pro plnohodnotný život obyvatel. Na začátku 80. let proto město pověřilo Vastu-Shilpa Foundation v čele s Balkrishnou Doshim, aby zpracovali územní plán pro rozvoj nového předměstí.

 

AranyaFoto: eArch

Celkově Aranya nabízí ubytovací kapacitu pro 80 000 lidí. Páteř městečka ztělesňuje hlavní třída známá jako Central Business District. Centrum se skládá ze čtyř shluků obchodů, bytových a kancelářských staveb a dvou víceúčelových prostor. Rezidenční zástavbu otevřenou do hlavní ulice tvoří deset domů se zadními dvorky. Každý blok spojují s hlavní třídou chodníky a otevřené prostory. Společně tu bydlí lidé z rozdílných příjmových skupin, vše je ale naplánováno s cílem vzájemné integrace. Nejchudší obyvatelstvo pobývá ve středu jednotlivých sektorů, bohatší se sdružuje na periferii a v blízkosti hlavní třídy. Díky širší škále cen je zdejší bydlení dostupné i pro Indy, kteří jsou zvyklí bydlet v chatrných slumech. Záloha se vyměřila individuálně podle průměrného příjmu rodiny a výše měsíčních splátek. Ke každému obydlí se ještě přičetl pravidelný měsíční poplatek za údržbu v podobě dvou rupií.

Při výstavbě obytného komplexu se kromě soukromých prostor myslelo také na propojování komunit. Proto jsou důležitou součástí osady také společné prostory, kde se setkávají muslimové, hinduisté, džinisté a další příslušníci náboženských směrů. Projekt tak podporuje hodnoty, jako jsou sousedské vazby, tolerance či spolupráce. Inspirace podobně sofistikovaným konceptem by mohla být odpovídající reakcí na současnou problematiku intolerance a rozhádanosti ve společnosti.

AranyaFoto: eArch

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři