Architektura / občanské stavby

Chicken Church. V asijské džungli stojí obrovský betonový kostel ve tvaru slepice

Hluboko v džungli na indonéském ostrově Jáva stojí jedna z nejbizarnějších staveb na celém světě. Obří betonovou konstrukci se rozhodl vybudovat jediný muž poté, co podle svých slov měl zjevení od boha. Stavba je díky svému tvaru známa jako Chicken Church, přestože původně měla sloužit k modlitbám všem, „kdo věří v boha” bez ohledu na náboženství. Se stavbou se začalo roku 1990, v podzemí ukrývá také několik místností, které sloužily k nápravě postižených dětí nebo drogově závislých.

EARCH.CZ , 30. 3. 2018

Daniel Alamsjah pracoval stovky kilometrů od ostrova Jávy. Jednoho dne roku 1989 k němu ovšem podle jeho svědectví promluvil bůh. Vydal se tak do kraje hory Megelang na Jávě, odkud pocházela rodina jeho manželky a tam spatřil přesně to samé místo jako ve svém vidění.

„Celou noc jsem se na tom místě modlil a ve snech jsem měl zjevení, že tam musím postavit dům, který by sloužil k modlení,” vysvětluje Alamsjah důvody, proč se pustil do megalomanského projektu.

Foto: eArch

O rok později konečně získal pozemek o výměře 3000 metrů čtvrečních od místního velkohospodáře, který mu jej prodal za pouhé dva miliony rupií (asi 3000 korun) – vše navíc mohl splácet postupně během čtyř let. Projekt byl ovšem i tak nad Alamsjahovy síly, nakonec ovšem získal finanční pomoc od třiceti okolních vesnic, které nyní profitují z vysokého turistického zájmu.

Absurdnost příběhu ale nebere konce. Daniel Alamsjah měl podle svého zjevení postavit budovu ve tvaru holubičky, která by sloužila všem lidem bez rozdílu vyznání. Kvůli své finální podobě ale stavbě nikdo z místních neřekne jinak než Gereja Ayam, anglicky Chicken Church.

Foto: eArch

Chicken Church je ovšem lehce zavádějící název. Budova měla totiž sloužit jako prostor pro modlení – nikoli výhradně křesťanům. „Lidé si mysleli, že stavím kostel pravděpodobně kvůli mé křesťanské víře. Nejde ale o kostel, stavěl jsem místo k modlení… místo pro lidi, kteří věří v boha,” dodává autor.

Pod stavbou se ukrývá 12 podzemních místností, z nichž některé jsou stále vybaveny postelemi a částmi bývalých koupelen. Sloužily totiž terapiím a nápravě sociálně vyloučených lidí – postiženým dětem, narkomanům a problémové mládeži.

Chicken Church je jednou z hlavních turistických atrakcí na celé Jávě. Ke stavbě v zarostlé džungli se lze totiž bez problémů dostat. Dnes je ovšem celá betonová konstrukce v havarijním stavu. S pracemi na stavbě se přestalo roku 2000 a od té doby budova chátrá.

Foto: eArch

Klíčová slova:

kostel

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři