Architektura / rodinné domy

V Rusku dokončili sci-fi dům podle návrhu Zahy Hadid

Zaha Hadid, nejslavnější architektka historie původem z Iráku, postavila během svého života budovy nejrůznějšího využití. V jejím portfoliu najdeme muzea, galerie, administrativní komplexy, školy nebo třeba šperky či boty. Rodinný dům však překvapivě navrhla pouze jediný. S ruským obchodníkem a filantropem na něm začala pracovat už v roce 2006, kompletní realizace se ovšem dočkal až nyní.

EARCH.CZ , 22. 4. 2018

Ruský developer Vladislav Doronin si se Zahou Hadid padl ihned do oka. Během své první schůzky v Londýně se totiž dostali na téma ruské výtvarné avantgardy, kterou Hadid vždy zbožňovala, zatímco Doronin je jejím vášnivým sběratelem. Často se pak stýkali a Hadid mu začala dokonce říkat “ruský James Bond”.

Ještě před spoluprací na své vile oslovil Doronin Hadid pro návrh velkého projektu v Moskvě, který ovšem nakonec nezískal stavební povolení. Vzájemné sympatie ale byly tak velké, že ruský byznysmen architektku požádal o návrh vlastního rodinného domu v lesích za Moskvou.

 

Foto: eArch

 

“Řekl jsem jí, že se chci každé ráno probouzet s výhledem na modrou oblohu a nechci vidět žádné sousedy. Že se chci cítit svobodný,” vzpomíná Doronin v novém videu o budově.

“Řekla mi: ‚Uvědomuješ si, že budeš muset být nad stromy?‘ a vzala si prostě ubrousek, na který nakreslila skicu. Podíval jsem se na ni řekl, že se mi líbí. Takhle jsme začali projekt The Capital Hill”.

 

Foto: eArch

 

První vizualizace domu pak vznikly o dva roky později v roce 2008 a zanedlouho už se začalo stavět. Dokončovací práce se však hodně protáhly, protože na vybavení interiérů pracoval perfekcionalistický investor se slavnými světovými designéry.

Dům je rozdělen do dvou částí. Ve třech přízemních podlažích, které jsou částečně zapuštěné do svahu, najdeme soukromé i společenské pokoje, bazén i kuchyni, zatímco hlavní ložnice se nachází až ve výšce 22 metrů nad zemí. Z té se pak nabízí velkolepý výhled nad okolní modřínové a borovicové lesy.

Vladislav Doronin dům zamýšlel pro svou bývalou partnerku, modelku Naomi Campbell. Po smrti Zahy Hadid v roce 2016 převzal vedení kanceláře její dlouholetý společník Patrik Schumacher, který projekt popsal jako “dům snů, jehož návrh by žádný architekt neodmítl”.

 

Foto: eArch

 

 

Klíčová slova:

Zaha Hadid vila les

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři