Architektura / bytové domy

Ekologická a sociální udržitelnost především. Mimořádný bytový komplex v nové čtvrti Seestadt Aspern

U Vídně v současnosti vzniká mimořádný projekt – kompletně nová čtvrť Seestadt Aspern pro 20 000 obyvatel. Jeden z největších projektů svého druhu v Evropě má být dokončen v roce 2028, už nyní zde ovšem vyrostlo několik domů včetně výjimečného bytového komplexu od vídeňských architektů Querkraft a Berger+Parkkinen Architekten. Objekt se soustředí především na koncept trvalé udržitelnosti, a to jak z ekologického, tak i sociálního hlediska

Matěj Beránek , 7. 6. 2018

Ambice investorů nové městské čtvrti Seestadt Aspern jsou vysoké. Během dvaceti let má na místě bývalého letiště na okraji Vídně vzniknout zástavba, která poskytne více než 10 000 nových bytů pro dvojnásobné množství obyvatel a vytvoří stejný počet nových pracovních míst. Projekt pojmenovaný podle nedaleké historické vesnice a umělého jezera probíhá v několika etapách a celkově spolkne okolo 5 miliard eur.

Celý záměr přitom dbá na hospodárnost a trvalou udržitelnost – nejen po stránce ekologické, ale především sociální. To bylo také ústředním bodem zadání architektonické soutěže na rezidenční komplex v jihovýchodní části Seestadt Aspern, kterou vyhrál společný projekt vídeňského studia Querkraft a finsko-rakouské kanceláře Berger+Parkinnen Architekten.

Foto: EARCH

„Trvalá udržitelnost hrála při plánování velkou roli, proto jsme se už v soutěžním návrhu rozhodli pro konstrukci, která dovoluje výraznou flexibilitu, a to i při využívání v budoucnu,“ komentuje záměr architekt z ateliéru Querkraft Peter Sapp.

Konstrukci tvoří variabilní železobetonový skelet, který umožňuje snadné přizpůsobení dispozic jednotlivých bytů podle aktuálních požadavků. Nedělí je totiž zděné stěny, ale lehké prefabrikované příčky. Komplex o 213 bytech a 8 obchodech nazvaný D12 podle přidělené parcely v rámci nové čtvrtě ovšem už nyní poskytuje širokou nabídku bytů od jednopokojových po pětipokojové. To má zaručit pestrou sociální skladbu budoucích obyvatel.

Foto: EARCH

Architekti si dali velmi záležet na společných venkovních prostorech. Nádvořím komplexu navíc prochází veřejné pasáže, takže objekt může lépe zapadnout do širšího okolí, aniž by představoval komunikační bariéru. Prostory dvoru jsou podobně jako dispozice bytů velmi flexibilní a lze je užívat různými způsoby. Sestava plošin, teras, pódií a zahrad tak vytváří plnohodnotný veřejný prostor.

Z hlediska materiálů se architekti soustředili primárně na dřevo jakožto ekologicky zpracovatelný materiál. Fasády i další pobytové plochy ve dvoře pokrývají modřínová prkna v přirozené barevnosti. Tím se komplex D12 stal také nejvyšší budovou ve Vídni s dřevěnou fasádou, která bude postupem času stárnout a měnit barvu. Jednotlivé fasádní díly vznikly přímo v továrně a na místě stavby došlo pouze k jejich smontování.

Foto: EARCH
 

K prefabrikaci došlo i v případě vykonzolovaných lodžií a balkonů, které člení fasády jak do ulice, tak do dvora. Balkony pak doplňuje také sestava dlouhých venkovních chodeb podobných pavlačím, které zaručují dostatečné propojení venkovních a vnitřních prostor. Díky chytrému umístění na pozemku v ose sever-jih mají navíc všechny byty velký přísun slunečního světla. Samozřejmostí v případě vídeňské rezidenční výstavby, která dbá na občanskou vybavenost, je také wellness a další společenské prostory sloužící obyvatelům.

Foto: EARCH

S tvorbou studia Querkraft se zájemci mohou blíže seznámit během přednášky jeho zástupce, architekta studia Clemensa Russe, která proběhneve čtvrtek 7. 6. v pražském prostoru CAMP v rámci cyklu Jiná perspektivaspolku KRUH.

  • Ateliér: Querkraft Architekten, Berger+Parkkinen
  • Země: Rakousko
  • Město: Vídeň
  • Ulice, číslo: Seestadt Aspern
  • PSČ: 1220
  • Suma: 30 500 000.00
  • Měna: CZK
  • Datum projektu: 2013
  • Realizace: 2015
  • Užitná plocha: 14 680.00m2
  • Plocha pozemku: 7 700.00m2

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři