Architektura / bytové domy

Knesl + Kynčl navrhli nájemní bydlení v centru Prostějova

Novostavba bytového domu se nachází v těsné blízkosti centra Prostějova, na jedné z historických cest – ulici Žeranovské. Pozemek je součástí rostlého bloku tvořeného převážně vícepodlažní zástavbou městského charakteru. Na západní straně sousedí s prolukou, na východě navazuje na jednopodlažní rodinný dům venkovského charakteru, který bude výhledově odstraněn a nahrazen vícepodlažní bytovkou. Oba domy budou provozně i esteticky provázány.

knesl kynčl architekti , 9. 7. 2018

Dům je navržen na půdorysu tvaru písmene L a je složen ze dvou částí: třípodlažní hmota s mírně zapuštěnou vstupní částí definuje uliční frontu, kolmá pětipodlažní hmota, orientovaná do klidného vnitrobloku, ustupuje od uliční čáry, a odlehčuje tak celkové měřítko domu. Obě části jsou sjednoceny fasádou z vláknocementových desek v dvojí barevnosti – přírodní a antracitové. Uliční fasáda je členěna horizontálními římsami a pravidelným rastrem oken, dvorní část je oživena rytmickou hrou velkoryse předsazených balkonů.

Uliční fasáda směřuje na jih a kombinuje světlý a tmavý obklad Cembrit Patina; tmavá barva se uplatňuje zejména v částečně zapuštěné vstupní části a dále ve formě horizontálních říms, okenních parapetů a nadpraží.

Všechny obytné místnosti v dvorní části domu jsou orientovány na západ; jednotlivé byty jsou doplněny balkony, byty v 1. NP mají prostorné terasy; parkování je řešeno částečně pod objektem, částečně v otevřeném vnitrobloku.Foto: EARCH

Všechny obytné místnosti v dvorní části domu jsou orientovány na západ; jednotlivé byty jsou doplněny balkony, byty v 1. NP mají prostorné terasy; parkování je řešeno částečně pod objektem, částečně v otevřeném vnitrobloku.

Dům byl původně koncipován jako bydlení pro seniory s 26 upravitelnými jednotkami. V průběhu výstavby však investor změnil náplň a dům byl realizován se 14 nájemními bytovými jednotkami o velikostech 2+kk a 3+kk, které jsou umístěny v 2. až 5. NP a jsou přístupné ze společné schodišťové haly s výtahem. Většina bytů je doplněna balkonem, střecha nad uliční částí domu slouží jako pobytová terasa náležející k bytu ve 4. NP. V přízemí jsou situovány dvě pronajímatelné obchodní jednotky s prosklenými výkladci směrem do ulice a zázemí domu. Nezastavěný prostor vnitrobloku je upraven pro parkování.

Detail schodiště.Foto: EARCH

V návrhu byl kladen důraz na řešení vstupních prostor, které jsou sice prostorově skromné, ale díky použití zrcadlového podhledu vzniká překvapivý optický klam inspirovaný vzpomínkou na pravidelné dětské výlety do Prahy a s nimi spojené návštěvy zrcadlového bludiště na Petříně.

Použití zrcadlového podhledu ve vstupní hale násobí pocit prostoru; celkový dojem umocňuje černobílá barevnost.

Použití zrcadlového podhledu ve vstupní hale násobí pocit prostoru; celkový dojem umocňuje černobílá barevnost.Foto: EARCH

Článek byl převzat z časopisu ERA21 #02 2018 Politika bydlení

 

  • Autoři: Jiří Knesl, Jakub Kynčl, Martin Trčka
  • Ateliér: knesl kynčl architekti
  • Země: Česká republika
  • Město: Prostějov
  • Ulice, číslo: Žeranovská 14
  • PSČ: 79601
  • Datum projektu: 2016
  • Realizace: 2017
  • Užitná plocha: 1 566.00m2
  • Zastavěná plocha: 696.00m2
  • Plocha pozemku: 790.00m2
  • Materiál: Fasádní desky - CEMBRIT
  • Poznámka: Foto © Radek Brunecký

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři