Architektura / rodinné domy

Minimalistický dům z betonu si pohrává s otevřeností a uzavřeností prostoru

Minimalistický rodinný dům v Portu se zakládá na prostorovém kontrastu uzavřenosti a otevřenosti. Monolitický betonový kvádr narušují pouze velké prosklené otvory, které propojují obytnou část domu se zahradou.

EARCH.CZ , 1. 8. 2018

Dům se nachází v bohaté čtvrti Serralves západně od městského centra. Při pohledu z ulice působí jako uzavřený trezor z betonu bez jakéhokoli fasádního dekoru. Portugalský architekt João Vieira de Camposse soustředil na precizní zvládnutí stavebních detailů a materiálovou čistotu budovy.

Od posuvné brány vede k domu dlážděná cesta, která ústí do prostorné garáže pro dva automobily. Zbylou část přízemí zabírá malá pracovna a kuchyň s obývacím pokojem, které jsou přímo propojeny s okolní zahradou. Patro pak patří čtveřici soukromých ložnic s toaletou a prádelnou.

Foto: eArch

Architekt se při návrhu rodinného domu snažil podle vyjádření pro magazín Dezeen dosáhnout „rovnováhy funkčního a objemového vztahu s bezprostředním okolím“. Za kamennou zdí u příjezdové komunikace navrhl Vieira de Campos také malý samostatný objekt sloužící jako skladovací a technický prostor. I ten je tvořen výhradně betonem.

Ani v interiérech nenajdeme nic navíc. Všem pokojům dominuje bílá barva stěn a vestavěného nábytku, která kontrastuje s podlahou z tmavého dřeva. Rozměrné okenní otvory na celou výšku stropu přivádějí dovnitř domu nadstandardní množství slunečního světla, které lze regulovat pomocí lehkých vnitřních rolet.  

Foto: eArch

Foto: eArch

Tento článek vznikl za podpory společnosti Českomoravský beton v rámci popularizace tématu "Beton v architektuře".

Českomoravský beton, a. s., je holdingovou společností, která prostřednictvím vlastních betonáren a dceřiných společností dodává transportbeton v široké škále pevnostních tříd a druhů na území České republiky a Slovenska. Skupina, jejíž vznik spadá do počátku 90. let minulého století, v současné době provozuje 85 nově postavených nebo zrekonstruovaných betonáren, které mají zavedený systém managementu kvality, systém managementu hospodaření s energií a splňují nejpřísnější ekologická kritéria. Celá skupina – holdingová společnost a její dceřiné společnosti, historicky označované ve svém názvu TBG – vystupuje na trhu ČR pod jednou společnou obchodní značkou Českomoravský beton.

  • Autoři: João Vieira de Campos
  • Země: Portugalsko
  • Město: Porto
  • Datum projektu: 2015
  • Realizace: 2017
  • Užitná plocha: 280.00m2
  • Foto ©:  Nelson Garrido

Klíčová slova:

beton Portugalsko

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři