design /

Light Works přišli s kolekcí venkovních svítidel Jaima inspirovanou beduínskými stany

Propustnost, vzdušnost a tvar, který bezchybně slouží už celá staletí. Svítidla Jaima převzala základní charakteristiky beduínských stanů, které se pro tuto kolekci staly inspirací. Designér Joan Gaspar do nich otiskl všechno, čím obydlí obyvatel severoafrických pouští vynikají.

LIGHT WORKS s.r.o. , 15. 8. 2018

Lampy z tkaniny

Tkanina je lehký, pružný a tvárný materiál. Ve vhodně zvolené hustotě jím záření snadno prochází a tato průsvitnost se stává dalším designovým prvkem. Hra světla a stínu odehrávající se na tkanivu textilních vláken akcentuje plasticitu a originalitu materiálu. Při využití stínidel z tkaniny ve venkovních prostorách je dalším z přidaných efektů mihotání záření v rytmu, v jakém se stínidlo pohupuje prouděním vzduchu.

Jaima, světlo pouště

Jaima je označení beduínských stanů z oblasti, která je od zbytku černého kontinentu oddělena saharskou pouští. Různorodost tvarů i látek, ze kterých jsou tyto přístřešky vyráběny, zaujala osvědčeného designera katalánské značky Marset Joana Gaspara natolik, že po jejich vzoru stvořil celou kolekci svítidel.

Foto: eArch

Závěsná svítidla i stojací lampy

V kolekci najdeme závěsné svítidlo Jaima a stojací lampu Jaima, přičemž obojí se nabízí ve venkovní variantě i variantě interiérové. Všechna svítidla jsou dostupná ve třech velikostech, s průměrem stínidla 430, 540 a 710 milimetrů. Stínidla jsou dostupná ve čtyřech tlumených přírodních odstínech: modré, šedé, béžové a zelené variaci. Vnitřek lampy ovšem zůstává u všech barevných variant v bílém provedení. To zajišťuje dokonalý odraz světla. Stabilní rameno ve variantě stojací lampy je v nabídce ve 2 délkách a možné variabilně nastavit do různých poloh.

Foto: eArch

Ceněná a oceněná kolekce

Venkovní lampa Jaima, kterou Marset představil v roce 2017, získala letos v březnu cenu Design Plus určenou pro produkty, které unikátně kombinují design a technologie. Porota ocenila hlavně design lampy, její výjimečnou kvalitu a taky technologický a ekologický přínos.

Ocenění získala také interiérová varianta svítidla Jaima. Odnesla si cenu Interior Design’s Best of Year Award  pro rok 2017.

Foto: eArch

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři