Novinky a názory / zprávy

Zemřel Stanislav Hubička, architekt Nuselského mostu

Podle informací České televize včera ve věku 88 let zemřel významný český architekt Stanislav Hubička. Proslavil se především návrhem Nuselského mostu v Praze, který se svými kolegy navrhl jako přímku spojující údolí mezi Pankrácem s Karlovem. Hubička totiž nechtěl využít obloukový most – ten se podle něj hodí spíše do otevřené krajiny. Stanislav Hubička byl aktivní do posledního roku svého života, v minulosti se například stavěl proti záměru pomalovat pilíře Nuselského mostu.

Matěj Beránek , 9. 8. 2018

Stanislav Hubička prožil celkovou transformaci politické a architektonicko-stavební situace v Československu po druhé světové válce. Narodil se v březnu roku 1930, během války působil jako hlavní ministrant v benediktinském klášteře sv. Markéty v Praze-Břevnově a poté nastoupil na Vyšší průmyslovou školu stavební v Praze. Architektonické vzdělání Hubička získal na Fakultě architektury a pozemního stavitelství, kde studoval mezi lety 1948-1952.

Během vysokoškolského studia tak mohl na vlastní oči pozorovat probíhající znárodňování stavebních podniků při socialistickém opojení většiny tehdejších architektů. Během své pracovní kariéry působil v několika projektových ústavech, kde se podílel například na sídlišti Petřiny a jako hlavní architekt v Projektovém ústavu dopravních a inženýrských staveb vedl ateliér, který projektoval celkem 4 stanice metra linky C – včetně stanice Vyšehrad.

Stanislava Hubičky přizval k projektu Nuselského mostu v roce 1961 jeho přítel z vojny, dopravní inženýr Svatopluk Kobr. Mostem přes Nuselské údolí se měly původně prohánět pouze podpovrchové tramvaje, až po zahájení stavby ke konci šedesátých let se ovšem rozhodlo, že tramvaje nahradí mnohem těžší metro – na silné doporučení Sovětského svazu. Tomu se musel nově přizpůsobit celý návrh mostu, a tak byl Hubička donucen přepracovat i svou zastávku Vyšehrad, kterou nejprve koncipoval jako otevřený prostor s výhledem na Prahu a Hradčany.

Foto: eArch

Betonový most o délce bezmála půl kilometru a výšce přes 42 metrů byl slavnostně otevřen v únoru roku 1973 – a na počest prvního komunistického prezidenta nesl jméno most Klementa Gottwalda. Přelom šedesátých a sedmdesátých let přinesl Hubičkovi řadu velkých pracovních příležitostí. V této době navrhl také budovu Mezinárodního svazu studentstva na prestižní lokalitě v Pařížské ulici, hned vedle Kotěrovy Právnické fakulty a právě vznikajícího hotelu InterContinental. Hubičkova stavba byla stejně jako zmíněný hotel dostavěna až roku 1974 – svým architektonickým zpracováním se ale jednoznačně řadí do progresivních let šedesátých.

Foto: eArch

Stanislav Hubička se během své kariéry podílel na mnoha dalších projektech menšího měřítka, jako jsou úpravy městských veřejných prostranství, zajímal se také ale o památkovou ochranu. V minulých letech se důrazně ohradil proti záměru pomaloval pilíře Nuselského mostu v rámci výstavy street-artu. V dopise organizátorům Hubička vysvětlil svůj původní záměr návrhu mostu s tím, že zamýšlené obrazce tuto ideu nenávratně zničí. Akce nakonec dopadla fiaskem, neboť se zjistilo, že organizátoři nemají povolení památkářů. Redakce EARCH.cz byla v kontaktu s rodinou Stanislava Hubičky naposledy v únoru tohoto roku, když se začalo mluvit o plánované horolezecké stěně na pilíři mostu – a Stanislav Hubička byl opět připraven postavit se proti.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři