design /

Ručně vyráběné lampy od české sklářské firmy Preciosa vycházejí z principů chromoterapie

Sklářská značka Preciosa uvádí ve spolupráci se španělským studiem MUT kolekci stolních lamp Chromo. Svítidla vznikla na základě pozvání na prestižní výstavu Wallpaper* Handmade konající se v rámci veletrhu Salone del Mobile. Design lamp Chromo vychází z principů chromoterapie, která se zabývá léčivými účinky barev a světla.

EARCH.CZ , 23. 8. 2018

Designový magazín Wallpaper* každoročně pořádá výstavu Wallpaper* Handmade, kde se představují přední světoví designéři a výrobci. Letos se součástí vyhlášené milánské přehlídky stala také česká sklářská firma Preciosa. Výstava se vždy nese v duchu určitého tématu, letos to bylo „Wellness & Wonder“. Prezentované exponáty proto měly fungovat jako prostředky pro zlepšení životního stylu.

Preciosa přizvala designérské studio MUT, aby navrhlo sérii unikátních stolních lamp. Inspiraci pro kolekci Chromo představuje chromoterapie zabývající se léčivými účinky barev a světla. Základní principy chromoterapie se zakládají na síle světla a základních barev – červené, modré, zelené a žluté. Lampy z lehaného skla a kovu jsou dostupné v různých velikostech vhodných pro kombinování.

chromoFoto: EARCH

„Chromoterapie je způsobem, jak zklidnit tělo. A to je vlastně také podstatou a hlavní myšlenkou všech aktivit spojených s wellness,” vysvětluje zakladatel studia MUT a designér Alberto Sánchez. „Podle nás je chromoterapie velmi zajímavým tématem, zejména kvůli tomu, že si pohrává s přírodními efekty barev a světla, což dokonale zapadá do letošního konceptu výstavy zaměřeného na wellness.”

chromoFoto: EARCH

Alberto Sánchez se svým týmem poprvé pracoval se sklem a také poprvé navrhoval právě lampu, proto projekt pro MUT znamenal určitou výzvu. Během výroby letos v dubnu Sánchez dokonce navštívil sklárnu Preciosy Křištálové údolí. Zde měl příležitost sledovat, jak sklářští mistři vdechují návrhu život. Nakonec vznikl produkt jako balzám na duši pro každého, kdo se ocitne v jeho blízkosti.

chromoFoto: EARCH

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři