Architektura / občanské stavby

Chátrající kostel z 90. let ve Finsku získal novou obálku z předpatinované mědi

Kostel pocházející z počátku devadesátých let ve finském městě Vantaa prošel razantní proměnou. Působení místního studeného klimatu způsobilo poměrnou devastaci konstrukce a tak byl kostel po 25 letech své existence zabalen do ochranné měděné obálky. Nová fasáda proměnila tvář domu, zároveň ale plně respektuje a nechává vyznít jeho původní sakrální charakter.

Středisko mědi , 10. 10. 2018

Kostel Hämeenkylä ve finském Vantaa navržený architektem Olli Pekka Jokela a dokončený v roce 1992 byl definován svými dvěma hlavními stěnami tvořenými monolitickou hmotou bledě žlutého zdiva. Roky zvětrávání způsobené povětrnostními vlivy, jako je „klínování mrazem“ (opakovaný cyklus mrznutí a tání vody uvnitř zdiva) a podobné problémy, pravděpodobně podpořené vlivem sklonu zužující se stěny ovšem zanechaly zdivo za hranicí proveditelné opravy.

Řešením se stala nová vnější krytina z předpatinované mědi zachovávající původní architektonický výraz, ovšem v novém materiálovém provedení s prakticky nekonečnou trvanlivostí bez potřeby údržby.

Foto: eArch

Těsně před drolícími se cihlovými stěnami byla postavena ocelová konstrukce s předpatinovanou měděnou krytinou, která kompletně chrání zdivo před povětrnostními vlivy a zároveň mu umožňuje „dýchat“. Nový měděný povrch přesně sleduje původní sklon cihlové zdi a plně akceptuje zachovanou okenní kompozici.

Předpatinovaná měď poskytuje kontinuální povrch monolitické formě, odlehčené úzkým horizontálním páskováním, které symbolicky odkazuje na zdivo ukryté pod ním.

Výhledy z interiéru a možnost vstupu impozantního přirozeného svitu do nitra budovy, které společně charakterizují původní design stavby, zůstávají nedotčeny. Měděná obálka plynule pokračuje až na sousední věž, přičemž překonává velkolepý obdélníkový prostor, který lemuje a zvýrazňuje vstup do kostele v čele přístupové rampy.

Foto: eArch

  • Ateliér: Olli-Pekka Jokela
  • Země: Finsko
  • Město: Vantaa
  • Ulice, číslo: Auratie, 3
  • PSČ: 01630
  • Realizace: 2017
  • Materiál: měď

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři