Architektura / rodinné domy

Dům zapuštěný do svahu nabízí daleké výhledy na rakouskou krajinu

Rezidenční budova v hornoštýrském Liezenu nabízí dokonalý výhled na údolí řeky Enže a majestátní vápencovou horu Grimming. S velkými okny a panoramatickou terasou oslavuje přírodu v její kráse a umožňuje neopakovatelný výhled na krajinu.

Sto , 10. 10. 2018

Pokud by to záviselo na autorech domu ze studia KREINERarchitektur, nebylo by potřebné představit exteriér stavby, ale spíše pohledy z různých míst v domě. Architekt Gerhard Regner využívá celý pozemek: navzdory skutečnosti, že jižní fasáda je částečně zakotvena ve svahu, je v interiéru rodinného domu dostatek světla. Zvláštností domu je výhled na západ přes údolí řeky Enže na impozantní vrchol hory Grimming v dáli (s 2 351 metry je to jedna z nejvyšších volně stojících hor v Evropě) a tmavá fasáda s omítkou z přírodního kameniva. 

V tomto ohledu architekti optimálně využili přednosti sortimentu Sto. Objekt je zateplen fasádním systémem StoTherm Classic s organickou omítkou z přírodního kameniva StoSuperlit s nátěrem barvou StoColor X–black, což je teplo reflektující fasádní barva na čistě akrylátové bázi s technologií NIR (Near Infra Red). Zvlášť vhodná je tato barva právě pro barevně intenzivní nátěry  - odráží totiž sluneční světlo z oblasti blízké infračervené části spektra a snižuje solární ohřev povrchů fasád. Navíc dokonale kopíruje strukturu omítky a zvyšuje odolnost proti tvorbě trhlin v podkladu. Barva StoColor X–black je také vysoce vodoodpudivá, paropropustná a odolná alkáliím.

Foto: EARCH

Směrem k severu stavba padá prudce dolů díky svahu se sklonem do 35 stupňů. Architekt navrhl tři výrazné paralelní kvádry, které se vzájemně tlačí do svahu. Hluboká okenní ostění s kontrastními dřevěnými prvky charakterizuje struktura s antracitovou barvou. Zdánlivě plovoucí horní terasová plocha vstupuje do monolitické stavby ze západní strany.

Uvnitř zajišťuje přístup do vyšších pater schodiště, které je umístěné na vnější stěně, osazené několika malými okny. Zbylé prostory, jako je obývací pokoj a přilehlá ložnice v horním patře, jsou orientovány na západ a díky velkorysé prosklené fasádě poskytují úžasný výhled na enžské údolí.

Foto: EARCH

  • autor: Sto *
  • publikováno: * 10. 10. 2018
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři