Novinky a názory / zprávy

Poslední komentovaná prohlídka komplexu Transgas s jeho autory

První říjnovou neděli tohoto roku se uskutečnila poslední komentovaná prohlídka komplexu Trasgas. U objektu na Vinohradské třídě se sešlo více než 450 zájemců. Prohlídku s architekty Václavem Aulickým a Janem Fišerem organizovala skupina On Wiki, která se převážně pomocí sociálních sítí snaží popularizovat kvalitní českou architekturu 2. poloviny 20. století.

On Wiki , 15. 10. 2018

Na 450 převážně mladých lidí se sešlo v neděli 7. října po poledni před komplexem Transgas na pražské Vinohradské třídě. Skupina On Wiki zde uspořádala poslední komentovanou prohlídku po exteriérech stavby s architekty Václavem Aulickým a Janem Fišerem.

Oba pánové účastníkům představili historii objektu, důvody vzniku; vysvětlovali čím je stavba high-tech a čím brutalistní, hovořili o osudu této a podobných stavem z druhé poloviny 20. století, vyvracely důvody, proč by se měly tyto budovy bourat. Své vzpomínky z dob výstavby přednesla i Marie Landová, která sledovala celu stavbu a montáž sálového počítače, pro řízení přepravy plynu ze SSSR do Německa.

 

 

V závěru se dostalo i na dotazy účastníků, které se týkaly jak plánované demolice, tak stavby. Dostalo se i na upozornění ohledně připravované monografie o této stavbě.

Transgas

Transgas je pražský soubor budov ohraničený ulicemi Vinohradská, Rubešova a Římská. Skládá se z podlouhlé prosklené budovy přisazené k budově Českého rozhlasu, dvou věžových objektů a nízké budovy obložené dlažebními kostkami. Architektonicky se jedná o high-tech stavbu s prvky brutalismu.

 

Foto: EARCH

 

Byl vystavěn v 70. letech 20. století pro potřeby tranzitu plynu přes území Československa ze Sovětského svazu do Německa (nízká budova), věžové budovy posloužili jako administrativní Federálnímu ministerstvu paliv a energetiky, podlouhlá prosklená budova dostavěná později jako sídlo Světové odborové federace. Projekt vypracoval ateliér Vojenského projektového ústavu pod vedením architekta Jiřího Eisenreicha, ve kterém působili i Václav Aulický a Jan Fišer. V současnosti jsou architekti Aulický a Fišer jedinými žijícími autory stavby.

V posledních letech usiluje firma Phibell s.r.o. vlastněná developerskou skupinou HB Reavis o demolici těchto budov (netýká se prosklené budovy u ČRo) a náhradu za kancelářský komplex nazývaný Vinohradská 8. Na stavebním úřadě Prahy 2 byl již vydán demoliční výměr a nyní se čeká, kdy vlastník zahájí demolici. Část laické i odborné veřejnosti se proti tomuto kroku stále staví, poukazujíce na architektonické kvality celého komplexu.

  • autor: On Wiki *
  • publikováno: * 15. 10. 2018
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři