Novinky a názory / zprávy

Obec Architektů vyhlásila 26. ročník soutěže Grand Prix architektů – Národní ceny za architekturu

V 14. listopadu 2018 vyhlásila Obec Architektů již 26. ročník soutěže Grand Prix architektů – Národní cena za architektur. Do této soutěžní přehlídky se tak mohou přihlašovat architekti a ateliéry se svými projekty realizovanými na území České republiky v období mezi lednem 2018 a březnem 2019. Předchozí jubilejní 25. ročník, jehož ceny byly slavnostně předány začátkem října na Pražském hradě, se stal s více než 200 přihlášenými projekty rekordním ročníkem.

Obec architektů , 23. 11. 2018

Dne 14.11.2018 vyhlásí Obec architektů 26. ročník Grand Prix architektů – Národní cena za architekturu. Do soutěžní přehlídky se mohou přihlásit ateliéry a jednotlivci s projekty realizovanými v České republice mezi lednem 2018 a březnem 2019.

Loňský ročník navrátil soutěž na místo největší architektonické soutěže v České republice rekordním počtem přihlášených projektů - 204. V rámci přehlídky děl 25. ročníku Grand Prix, konající se v prostorách partnera Grand Prix, Miele center Stopka, bude představena porota nového ročníku. V porotě usednou odborníci prestižních světových ateliérů, a jeden porotce bude tradičně český.

 

 

 

Fabrizzio Barozzi z Barcelonského ateliéru Barozzi Veiga je držitelem několika mezinárodních ocenění. Mezi nimi je i Mies van der Rohe ocenění (evropská cena za architekturu) za budovu filharmonie ve Štětíně. Barozzi také působí na několika světových univerzitách, včetně světoznámého Massachusettského technologického institutu (MIT) 

Daniel Zarhy z Tel-Avivského StudioPEZ po studiích pracoval v architektonických kancelářích v Rotterdamu a v Basileji. StudioPEZ, na jehož založení se podílel vyhrálo mnoho mezinárodních ocenění a jejich práce je vystavována i ve Weissenhoff Galerii ve Stuttgartu. Zarhy je také zakladatelem útvaru 24/7 Design na univerzitě v Jeruzalémě, kde také učí. 

Bolle Tham, spoluzakladatel a hlavní architekt Stockholmského Tham & Videgård, je držitelem mnoha mezinárodních i švédských ocenění. Dvakrát byl oceněn švédskou národní cenou za architekturu – naposledy v roce 2015 za novou budovu fakulty architektury KTH ve Stockholmu. Mimo jiné Tham učí na švédských I zahraničních vysokých školách a práce jeho ateliéru je vystavována po celém světě. 

Matúš Vallo z bratislavského Vallo Sadovsky Architects se vedle architektury věnuje i městskému aktivismu v Bratislavě. Stojí za iniciativou Mestské zásahy, která od roku 2008 vygenerovala víc něž 900 projektů na vylepšení veřejného prostoru v 20 slovenských a českých městech. Je zakladatelem občanského sdružení „My sme mesto“. V rámci Fulbrightova stipendia absolvoval výzkumný pobyt na prestižní Columbia University v New Yorku.  

Irena Fialováje česká architektka a urbanistka. Studovala na fakultě architektury ČVUT v Praze a také na Ecole d’Architecture na Universitě v Ženevě. V současné době působí jako proděkanka FA ČVUT. V minulosti byla členkou porot prestižních architektonických ocenění, např. Cena Mies van der Rohe.  

Ceny budou předány 1.10.2019 na Pražském hradě v rámci festivalu Architecture Week.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři