Architektura / občanské stavby

Peter Zumthor po deseti letech dokončil přízemní vilu u anglického pobřeží

V rámci projektu Living Architecture navrhl švýcarský architekt Peter Zumthor svou první „permanentní“ budovu ve Spojeném království, která svým pojetím vzdává hold renesančnímu architektovi Andrea Palladiovi. Vila stojí na kopci v jihozápadní části Anglie a do jejího charakteru silně promlouvá technika zpracování betonových stěn ve vrstvách.

EARCH.CZ , 30. 11. 2018

Projekt Living Architecture vznikl za účelem přiblížit tvorbu významných současných architektů širší společnosti. V rámci projektu vzniklo již několik domů (například od nizozemského studia MVRDV nebo anglického architekta Johna Pawsona), které může veřejnost poznat „na vlastní kůži“ prostřednictvím krátkodobých pronájmů.

Nabídku zrealizovat vlastní dům získal před deseti lety také uznávaný švýcarský architekt Peter Zumthor, který do svahů v anglickém hrabství Devon navrhl jednopodlažní betonovou stavbu s názvem Secular Retreat vycházející z principů italského teoretika a architekta 16. století Andrea Palladia. Zumthor se Palladiem inspiroval především ve způsobu, jakým vila komunikuje se svým okolím.

 

Foto: eArch

 

 

 

Projekt s názvem Secular Retreat nahradil dům postavený ve 40. letech minulého století, na kterém Peter Zumthor kritizoval hlavně uzavřenost vůči krajině. Nová vila proto se svým okolím pracuje mnohem důkladněji a využívá potenciál místa. Její vzdušná dispozice rámuje výhledy do krajiny a nabízí svým uživatelům úzké spojení mezi stavbou a přírodou.

Zumthor použil pro konstrukci domu namáhavou ruční techniku, při které se beton nanáší do bednění po jednotlivých vrstvách. Tím vznikají výrazné vodorovné pruhy jak v interiéru, tak exteriéru budovy. Materiál tak do značné míry vytváří celkovou atmosféru přízemního domu. Do těchto masivních stěn pak architekt zasadil velkoformátová okna. Zumthor také navrhl většinu nábytku vily. Vzhledem k náročnosti celého procesu se dům připravoval celých 10 let.

 

Foto: eArch

 

„Můj koncept práce spočívá v tom, že pokaždé vytvářím originály. Za svými návrhy vždy stojím já, nikoli mí kolegové. Nejsem obchodní značkou, vždy vytvářím výhradně originál,“ prohlásil při představení vily Zumthor.

Dispozici domu tvoří dvě křídla rozdělená celkem do pěti ložnic (jedno křídlo obsahuje 2, druhé 3 ložnice) s vlastním sociálním zázemím. V místě křížení obou křídel pak vznikl prostorný obývací pokoj s kuchyní a posezením u krbu. Secular Retreat Petera Zumthora tak v sobě spojuje dva odlišné koncepty krátkodobého bydlení - hotelové členění na jednotlivé obytné jednotky se zde potkává se společně sdíleným prostorem kuchyně, obývacího pokoje i exteriéru, do nějž se se všechny místnosti otevírají.

 

Foto: eArch

 

 

Foto: eArch

 

Tento článek vznikl za podpory společnosti Českomoravský beton v rámci popularizace tématu "Beton v architektuře".

Českomoravský beton, a. s., je holdingovou společností, která prostřednictvím vlastních betonáren a dceřiných společností dodává transportbeton v široké škále pevnostních tříd a druhů na území České republiky a Slovenska. Skupina, jejíž vznik spadá do počátku 90. let minulého století, v současné době provozuje 85 nově postavených nebo zrekonstruovaných betonáren, které mají zavedený systém managementu kvality, systém managementu hospodaření s energií a splňují nejpřísnější ekologická kritéria. Celá skupina – holdingová společnost a její dceřiné společnosti, historicky označované ve svém názvu TBG – vystupuje na trhu ČR pod jednou společnou obchodní značkou Českomoravský beton.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři