Novinky a názory / zprávy

Žižkovský ‚Mordor' slaví 40 let. Jeho majitel plánuje areál nahradit novým komplexem

Přesně před 39 lety otevřel tehdejší československý premiér Lubomír Štrougal nový komplex Ústřední telekomunikační budovy na pražském Žižkově. Výstavba projektu podle návrhu slavných architektů Františka Cubra, Josefa Hrubého, Zdeňka Pokorného, Františka Štráchala a Vladimíra Oulíkaprobíhala od roku 1972 do 1979. Nový majitel objektu, developer Central Group, plánuje celý areál do pár let zbourat a na jeho místě postavit nový soubor budov.

EARCH.CZ , 3. 1. 2019

Central Group koupil areál bývalé Ústřední telekomunikační budovy (ÚTB) na začátku roku 2017 od společnosti Cetin ze skupiny PPF. Cetin bude komplex užívat až do svého přestěhování do nového sídla, ke kterému by mělo dojít do roku 2022. Poté chce Central Group celý areál zbourat a nahradit jej novým souborem budov. Jako hlavní důvody zamýšlené demolice uvádí developer velké množství azbestu ve stavbách a složitou adaptaci technické budovy na nový provoz.

Proces návrhu nového souboru na místě bývalého Telecomu odstartoval Central Group minulý rok v létě, kdy proběhlo 1. kolo mezinárodního workshopu. V prosinci následně pětičlenná porota zastoupená architekty Zdeňkem Fránkem (předseda poroty), Josefem Pleskotem, Romanem Kouckým, Davidem Vávrou a šéfem Central Group Dušanem Kunovským vybrala 12 finalistů. Mezi nimi najdeme jak světové hvězdy Sou Fujimota z Japonska nebo amerického architekta Richarda Meiera, tak i například Evu Jiřičnou, Petra Pelčáka nebo Radka Kolaříka.

Výsledky workshopu má Central Group zveřejnit na konci března, o realizaci ale dosud není jasno. Bude záviset především na pražských politicích z magistrátu, příslušné městské části Prahy 3 i na odborném posudku Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy. 

 

Foto: EARCH

 

„Výška současné nefunkční telekomunikační věže je kolem 80 metrů a všichni v Praze jsou na vyšší a dominantní stavbu v této lokalitě zvyklí. Proto jsme v rámci poroty workshopu přesvědčeni, že na tomto místě by bylo správné postavit nový komplex architektonicky unikátních staveb, který by výškově gradoval směrem k ulici Želivského, kde by mohlo vzniknout centrum nového Žižkova. Tento logický směr jasně potvrdil i probíhající mezinárodní architektonický workshop,“ komentuje šéf Central Group Kunovský.

Central Group je v lokalitě Žižkova velmi aktivní: nedávno dokončil několik desítek metrů od areálu ÚTB rezidenční komplex Residence Garden Towers se 700 byty, v severní části Nákladového nádraží Žižkov pak aktuálně připravuje obrovský rezidenční projekt  Parková čtvrť. Hlavním dirigentem návrhu je architekt Jakub Cigler, na projektu však vzhledem k jeho rozloze 140 000 metrů čtverečních pracuje 9 dalších studií.

 

Foto: EARCH

 

Záměr demolice komplexu ÚTB vyvolal silnou kritiku zastánců architektury druhé poloviny 20. století, neboť za jeho návrhem stojí slavní architekti, kteří zpracovali například úspěšný československý pavilon na přelomové světové výstavě EXPO 58 v Bruselu.

Projekt telekomunikační ústředny od architektů Františka Cubra, Josefa Hrubého, Zdeňka Pokorného, Františka Štráchala a Vladimíra Oulíkapochází už z roku 1969, samotná realizace pak probíhala mezi lety 1972 a 1979. Komplex se slavnostně otevřel přesně před 39 lety – 3. ledna 1980 za přítomnosti československého premiéra Lubomíra Štrougala, což svědčí o tehdejším významu budovy. Ve své době se jednalo o největší budovu v Československu a také o jednu z nejmodernějších telekomunikačních budov v Evropě. Dominantu areálu tvoří centrálně umístěná věž o výšce 85 metrů – i kvůli ní se budově přezdívá žižkovský Mordor.

Na jaře 2017 došlo také k demolici technologicky podobné stavby v pražských Dejvicích od architektů Jindřicha Malátka, Jiřího Eisenreicha, Václava Aulického a Jaromíry Eismannové. Výstavba Automatické telefonní ústředny probíhala ve stejné době jako ÚTB, v současnosti se na jejím místě dokončuje nová administrativní budova Telehouse.

 

Foto: EARCH

 

 

Foto: EARCH

 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři