Architektura / rodinné domy

Dům ve španělské vesničce přejal dimenze historické kamenné zdi

Španělské architektonické studio HARQUITECTES mělo za úkol navrhnout rodinný dům v malé katalánské vesničce. Atmosféru daného pozemku udávala především historická kamenná zeď, která ovšem musela být zbourána. Architekti se proto rozhodli nový dům pojmout jako jejího „nástupce“.

EARCH.CZ , 18. 1. 2019

Španělští architekti ze studia HARQUITECTES ve svých typologicky rozmanitých projektech rádi nechávají vyniknout materiály v jejich přirozené podobě. Často experimentují s cihlami různých druhů, které nechávají zásadně bez omítky. S materiálem dokáží pracovat skutečně mistrně, jak dokazuje například malý dům v katalánském městě Granollers, který se dostal mezi finalisty evropské ceny Mies van der Rohe Award 2017. 

Stejného úspěchu dosáhli architekti i letos se svým rodinným domem v malé historické vesničce Ullastret s necelými 300 obyvateli. Přestože tento projekt s názvem Casa 1413 nepracuje s cihlou, má s výše zmíněným projektem mnoho společného právě v otázce používání materiálu. 

 

Foto: eArch

 

Když architekti do vesnice přišli, oddělovala pozemek od okolí historická kamenná zeď, které okamžitě propadli. Vzhledem k novým předpisům ji ovšem architekti museli zbourat, aby mohlo dojít k nutnému rozšíření přiléhající silnice. Protože však v této zdi spatřovali důležitý prvek udávající atmosféru celému místu, rozhodli se ji znovu obnovit. Tentokrát ovšem v podobě rodinného domu. 

Architekti tak neumístili dům do středu zahrady, ale na její samotnou hranu, kde předtím stála zmíněná zeď. A protože specifickými charakteristikami této hradby byla její nepravidelnost a skladba materiálů, propisují se i do podoby samotného domu. Novostavba tak umožňuje určitou kontinuitu atmosféry místa, zároveň se stává ale odvážným experimentem.

 

Foto: eArch

 

Pro konstrukci domu-hradby použili architekti kameny z původní zdi, vápenec, půdu přímo z pozemku a cement. Tím vytvořili ekologicky velmi šetrnou konstrukci z lokálních zdrojů, do které pak přidali ještě směs recyklovaného expandovaného skla pro zlepšení izolačních vlastností stavby. Nosná stěna vinoucí se po obvodu pozemku přiznává směrem do ulice kameny (stejně jako předchozí zeď), v interiéru ale všechny stěny tvoří jemný betonový povrch s nápadným vrstvením. 

Přízemní dům se přizpůsobuje nepravidelné geometrii pozemku včetně mírného sklonu. Zatímco do ulice hlavní stěnu domu prořezává jen několik převážně malých oken, směrem do zahrady se dům otevírá celoprosklenými stěnami. Betonové povrchy pak v interiéru doplňuje světlé dřevěné vybavení.

Architektům se podařilo navázat na kontext místa a zároveň klientům nabídnout dům splňující moderní požadavky na bydlení. Náročný úkol.

 

Foto: eArch

 

Tento článek vznikl za podpory společnosti Českomoravský beton v rámci popularizace tématu "Beton v architektuře".

Českomoravský beton, a. s., je holdingovou společností, která prostřednictvím vlastních betonáren a dceřiných společností dodává transportbeton v široké škále pevnostních tříd a druhů na území České republiky a Slovenska. Skupina, jejíž vznik spadá do počátku 90. let minulého století, v současné době provozuje 85 nově postavených nebo zrekonstruovaných betonáren, které mají zavedený systém managementu kvality, systém managementu hospodaření s energií a splňují nejpřísnější ekologická kritéria. Celá skupina – holdingová společnost a její dceřiné společnosti, historicky označované ve svém názvu TBG – vystupuje na trhu ČR pod jednou společnou obchodní značkou Českomoravský beton.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři