Architektura /

O cenu Miese van der Rohe 2019 bojuje 40 projektů včetně bratislavské Mlýnice. Česko mezi finalisty chybí

Nadace Miese van der Rohe společně s Evropskou komisí zveřejnila seznam čtyřiceti finálových projektů, které se utkají o letošní Cenu Evropské unie za současnou architekturu – Mies van der Rohe Award 2019. Z 383 přihlášených projektů se do užšího výběru poprvé dostaly také projekty z Albánie, Srbska či Slovenska.

EARCH.CZ , 21. 1. 2019

V prosinci uplynulého roku oznámila Nadace Miese van der Rohe ve spolupráci s Evropskou komisí seznam 383 projektů nominovaných do letošního ročníku ceny Evropské unie Mies van der Rohe Award 2019. Odborná mezinárodní porota nyní zúžila původní seznam téměř na desetinu a vybrala z něj 40 finálových projektů, které podle ní nejlépe reagují na možnosti a trendy současné architektury.

Z typologického hlediska užšímu výběru dominují veřejné kulturní stavby – mezi čtyřicítkou projektů jich najdeme celkem 15. V menším počtu jsou pak zastoupeny budovy pro vzdělávání (6), projekty řešící kolektivní bydlení (5) nebo polyfunkční objekty (3). Své místo si mezi 40 vybranými našly také rodinné domy (2) a průmyslové stavby (2), po jedné nominaci nakonec získaly projekty z oblasti zdravotních a sociálních zařízení, administrativy, sportu, infrastruktury a urbanismu.

Z původních 383 přihlášených projektů se na seznam 40 finalistů probojovaly stavby celkem ze 17 evropských zemí – nejvíce pak z Francie (7) a Španělska (6). Poprvé od konání ceny v roce 1988 se na užší seznam dostaly Albánie, Srbsko a Slovensko. Slovensko reprezentuje konverze bratislavské Mlynice od bratislavského ateliéru gutgut. Ani v letošním roce se však na nominační shortlist neprobojoval žádný z českých projektů navzdory celkem dvanácti nominovaným projektům.

V polovině února vyhlásí porota 5 finálových děl, která osobně navštíví a jež se následně otevřou veřejnosti. Celý ročník pak vyvrcholí slavnostním ceremoniálem, který se bude konat 7. května v barcelonském pavilonu Miese van der Rohe. Cena Evropské unie Mies van der Rohe se koná pravidelně každé dva roky. Minulý ročník ovládla revitalizace obrovského panelového domu v Amsterdamu.

 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři