Dům v historickém centru Litomyšle slouží pro přestavbě od studia MOLO ARCHITEKTI práci i bydlení

Středa, 30. Leden 2019 - 10:15
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Pražské architektonické studio MOLO ARCHITEKTI v roce 2013 dokončili celkovou přestavbu městského domu v historické zástavbě města Litomyšl. Návrh dům přizpůsobil modernímu zdravotnickému pracovišti, v podkroví pak vznikl soukromý byt spolumajitelky společnosti. Zatímco směrem do ulice si dům zachoval svoji stávající tvář, do zahrady architekti navrhli jeho rozšíření. Stavba tak získala dvě různé tváře - do zahrady se totiž stavba otevírá prosklenou fasádou pokrytou dřevěným roštem. Význam projektu spočívá také v tom, že nové využití domu přináší život do historického centra města.

Zdravotnické zařízení s bytem v Litomyšli, Molo architekti © Ing. Jaroslav Hejzlar
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Pavel Griz, Karel Šrámek, Patrik Zamazal
Ateliér molo architekti
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Litomyšl
Ulice, číslo Šimonovského
Datum realizace 2013
Poznámka

návrh zahrady:  Ing. Pavlína Malíková - a05

Adaptace městského domu v ulici Šmilovského na zdravotnické zařízení se zaměřením na cytologické rozbory buněčných tkání. V podkroví je byt spolumajitelky. Tato náplň příkladně naplňuje naše představy o využití centra města a rekonstrukcích v historické zástavbě. Kombinace malé firmy s deseti zaměstnanci a soukromého bytu spolumajitelky, vytváří živou koláž, která využívá dům v historické zástavbě celý den na 100%.

Dispozice byla řešena tak, aby uliční fasáda zůstala beze změn. V zadní části do dvora se dům protáhl a přizpůsobil potřebám provozu. Ve spodní části je zázemí personálu a skladovací prostory, v horní části je sál s mikroskopy, přípravna vzorků a kancelářské prostory. Skleněné obklady, dělící příčky a lité podlahy jsou v odstínech světle šedé, omítky jsou bílé. Výrazným prvkem je kovové schodiště se skleněnými prosvětlenými stupnicemi. Tento světelný objekt dává charakter vstupnímu prostoru a komunikační hale v prvním patře.

Podkrovní byt má soukromé schodiště, přístupné průchodem mezi domy přímo z ulice. Do ulice je byt otevřen třemi vikýři, které jsou zároveň jediným moderním prvkem patrným z ulice. Do zahrady se byt otevírá terasou a řadou střešních oken, které celý prostor bytu prosvětlují horním světlem. Dominantní prvek bytu je lávka rovnoběžná s osou hřebene domu, na které je pracovna a čítárna.

Zahrada je symbolem citlivého propojení firemního a privátního. Je využívána zaměstnanci o přestávkách a v neděli se ve venkovní kuchyni dělá odpolední káva. Středem zahrady je terasa s kašnou. Dále od domu se stává zahrada komornější a tišší. Stavba je do zahrady otočena prosklenou fasádou s demontovatelným dřevěným roštem.