design /

Vitra představuje novou kolekci doplňků pro jaro a léto 2019

Švýcarská značka Vitra uvedla první novinky letošního roku na mezinárodním veletrhu v Kolíně nad Rýnem. Jádro kolekce tvoří klasické vzory a předměty, které navrhli designéři Alexander Girard, George Nelson, Jasper Morrison a Charles a Ray Eamesovi. Ve Vitra Accessories Collection jsou kromě klasických produktů také kousky od současných designérů. Celá kolekce se vyznačuje autentičností, radostí a hravostí.

Vitra , 1. 2. 2019

Hexagonal Containers, Jasper Morrison (2018)

Hexagonal Containers od britského designéra Jaspera Morrisona dokazují – jako všechny ostatní produkty, které Morrison navrhl ve spolupráci s Vitrou – jeho nezaměnitelný cit pro proporce a materiály. Z kompaktních šestihranných nádobek se dají vytvářet hezké kombinace. Jsou praktické a hravé a můžete si do nich ukládat náčiní a drobné předměty. Jsou také bytelné, keramické, stabilní a jejich jemný chladný povrch je nadmíru příjemný na omak. Hexagonal Containers se prodávají v sadách po třech rozměrově odstupňovaných kusech (v poměru 1/3, 2/3 a 3/3). Jsou dostupné ve třech barevných odstínech – světle šedém, tmavě zeleném a rezavě oranžovém.

Foto: EARCH

Hang it all s kuličkami z borovicového dřeva, Charles a Ray Eamesovi (1953)

Věšák Hang it all od Charlese a Ray Eamesových s typickými výrazně barevnými dřevěnými kuličkami se už dávno stal designovou ikonou. Vitra nabízí novou verzi se světlejšími, jemnějšími odstíny – bílá kovová konstrukce v kombinaci s lakovaným borovicovým dřevem působí přirozeným a decentním dojmem.

Foto: EARCH

Environmental Wall Hanging, Alexander Girard, 1971

Alexander Girard začal v roce 1971 vytvářet sítotiskové grafiky, které měly vnést do kancelářského prostředí trochu lidského tepla. Nazval je Environmental Enrichment Panels. Zvolil především abstraktní grafické vzory a metaforické náměty vycházející z nadčasových témat jako láska, mír a svoboda. Velké nástěnné panely se díky široké škále inspirativních motivů začaly často používat i v soukromých interiérech. Vitra je teď znovu představuje pod názvem Environmental Wall Hangings – vyrábí je ve spolupráci s Girard Studiem, které vedou Girardovi dědicové. Série zahrnuje několik vysoce kvalitních, různě velkých (záleží na motivu) textilních panelů (ze směsi bavlny a podšívkoviny). Panely se díky kovovým tyčím na horním a spodním okraji snadno instalují. Environmental Wall Hangings tak každé místnosti dodají jedinečný dekorativní důraz.

Foto: EARCH

Graphic Print Pillow, Alexander Girard, 1961

Alexander Girard v mnoha návrzích textilií, které tvořily jádro jeho díla, prokázal, že je mistr barev, vzorů a textur. Na polštářích Graphic Print Pillow se objevuje několik jeho výrazných, nezaměnitelných motivů. Vitra právě doplnila pět let starou kolekci o nový motiv International Love Heart. Motiv Snake je nyní k dostání v ostře modrém odstínu. Upravenou kolekci tvoří ještě verze motivu Love Heart a Eyes. Motiv International Love Heart je k dostání pouze v rámci Girard Collection jaro/léto 2019, tedy jen po omezenou dobu.

Foto: EARCH

Metal Wall Relief, International Love Heart, Alexander Girard, 1961

Designér Alexander Girard věnoval všem viditelným plochám interiéru stejnou pozornost. Stropy, stěny a podlahy byly vždy navržené nanejvýš pečlivě a sladěné s přemístitelnými předměty. Nástěnné dekorace Metal Wall Reliefs vycházejí z motivů, které Girard vytvořil pro restauraci The Compound a do svého domu v Santa Fe. Nový Metal Wall Relief – International Love Heart – jako první objekt v téhle produktové řadě kombinuje výrazný tvar s tištěným motivem.

V designérském díle Alexandera Girarda je symbol lásky dobře známým motivem – Girard v grafických pracích a textilních vzorech vytvořil nespočet variací srdce. Motiv International Love Heart je typickou ukázkou toho, jaký byl Girard nejen jako designér, ale i člověk. Návrh vznikl v roce 1961 pro obchod Textiles & Objects v New Yorku a vypovídá o Girardově zálibě v typografii, grafice, jazyku a důrazu kladeném na univerzální pocit lásky. Girard do svých děl neustále zakomponovával motivy míru, lásky a pochopení, ale nikdy se neuchýlil ke kýči ani sentimentalitě a International Love Heart je toho dokonalým příkladem. Tenhle jedinečný design se slovem „láska“ v mnoha jazycích svědčí o Girardově celoživotním zájmu o nejrůznější jazyky.

Foto: EARCH

Girard Collection jaro/léto 2019

Vitra vůbec poprvé vytváří z několika produktů sezónní kolekci, která se bude prodávat jen po omezenou dobu – Girard Collection jaro/léto zahrnuje verze stávajících a nových doplňků se sladěným designem. Několik z nich se bude vyznačovat novým motivem International Love Heart. Girard se v návrzích vzorů a motivů obvykle opíral o čisté, jasné barvy a obdivoval jejich působivost v lidovém umění i dalších kontextech. Občas nicméně použil i ostrý kontrast černé a bílé barvy – jako příklad lze uvést právě International Love Heart nebo design elegantní restaurace L’Etoile v New Yorku z roku 1966. 

Vitra pro Girard Collection jaro/léto 2019 připravila několik doplňků od Alexandera Girarda v bílé a černé barvě. Tyto objekty lze díky jejich dokonale sladěnému designu a neutrální paletě odstínů kombinovat s celou škálou barev, tvarů a materiálů. Jsou natolik univerzální, že se ideálně hodí k barevnému jaru.

Polštář Graphic Print Pillow, International Love Heart

Podnos Classic Tray, International Love Heart

Blahopřání, International Love Heart

Dekorativní panel Environmental Wall Hanging, Black & White

Dekorativní panel Environmental Wall Hanging, Geometric A

Hrnek, Geometric A

 

Foto: EARCH

 

  • autor: Vitra *
  • publikováno: * 1. 2. 2019
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

Vitra kolekce design interiér

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři