Terasovitá dřevostavba od studia Prodesi/Domesi reaguje na svažitý pozemek

Pondělí, 11. Únor 2019 - 0:01
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Studio Prodesi/ Domesi navrhlo rodinný dům na míru uživatelům i teréním podmínkám parcely v Jaroslavicích. Vzhledem k strmě svažitému pozemku vyřešili architekti rodinnou dřevostavbu jako terasovitý dům s panoramatickým výhledem do okolí ze všech tří poschodí. V nejvyšším podlaží je umístěna společenská denní část domu, která prostřednistvím terasy přímo navazuje na exteriér. 

Rodinný dům Jaroslavice u Zlína, Prodesi/Domesi © Milan Hutera
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Václav Zahradníček, Jakub Loučka
Ateliér Prodesi
Generální dodavatel Domesi, s. r. o.
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Jaroslavice
Datum projektu 2013
Datum realizace 2015
Užitná plocha 146.00m2
Poznámka

Autor fotografií: Milan Hutera

Jak se vypořádat se strmým pozemkem a využít výhod výstavby ze dřeva, ukazuje jedna ze zdařilých referencí týmu Prodesi/Domesi, architektů realizujících dřevostavby. Individuální rodinný dům s výjimečným duchem a atmosférou vytvořili jako moderní dřevostavbu, která reflektuje potřeby stavebníka a reaguje na specifické danosti svažitého pozemku. Dům obklopený zelení a skýtající zároveň skvostné výhledy do okolní krajiny, se stal domovem mladé rodiny se třemi malými dětmi.

Moderní dřevostavba byla postavena na na poměrně strmém jižním svahu na pozemku, který sloužil v minulosti jako zahrada. Hmotou domu reagovali autoři stavby na terén a vytvořili terasovitý koncept v třech výškových úrovních, přičemž zachovali vzrostlé stromy. Jižní fasády jsou velkoryse proskleny, vnitřní prostory jsou rozšířeny o terasy, které umožňují panoramatické výhledy do údolí.

Na nejnižším vstupním podlaží je umístěno zádveří a sklad, přesah střechy skýtá kryté stání pro auta. Přímé schodiště, které prochází všemi úrovněmi domu, je přesvětlené přirozeným světlem. Střední podlaží, ze kterého je i přímý výstup na terén, představuje klidovou část domu s dětskými pokoji, ložnicí rodičů a odpovídajícím hygienickým zázemím. Na nejvyšší úrovni domu se nalézá denní část domu – kuchyně spojená s jídelnou a obývacím prostorem. Dispozici nejvyššího podlaží doplňuje pokoj pro hosty, koupelna, komora a zadní terasa se vstupem do domu z nejvyšší úrovně terénu a zahrady.

Vzhledem na strmý terén a terasovitý koncept stavby byla použita sloupková dřevěná konstrukce. Střecha stavby je pultová, s plechovou krytinou. Vytápění je v domě zabezpečeno elektrickým topením v kombinaci s krbovými kamny. Interiér s dubovými podlahami a bílými povrchy stěn ve všech místnostech kromě hygienického a technického zázemí působí vzdušně a prostorně díky subtilnímu zařízení ve světlých odstínech a přirozenému světlu, které proniká domem skrz-naskrz.

Fasáda dřevostavby je obložená vertikálním obkladem z modřínových palubovek. Zevnějšek domu přirozeně stárne, okolní stromy a zeleň vyrůstají. Dům se čím dál víc stává součástí místa a vypadá, jakoby tady stál odjakživa. Je domovem mladé rodiny se třemi malými dětmi, obklopeným zelení.